Autor textu: prof. MUDr. Anton Lacko, CSc, Dekan Fakulty zdravotníctva Katolíckej univerzity v Ružomberku
15.06.2020

Činnosť FZ KU v Ružomberku počas pandémie

Študenti Fakulty zdravotníctva KU v Ružomberku sa ako dobrovoľníci zapojili do realizácie protiepidemiologických opatrení. 

Foto: Študenti Katolíckej univerzity v Ružomberku. 

Ružomberok 15.06.2020 (Skolske.sk)

pic
Dobrovoľníci z FZ KU s prednostkou kliniky infektológie ÚVN SNP Ružomberok FN
pic
Študentky FZ KU v prvej línii
pic
Opatrenia pri vstupe do budovy FZ KU - termokamera
pic
Opatrenia pri vstupe do budovy FZ KU
pic
"Červený stan" v areáli ÚVN SNP Ružomberok FN
pic
Archívna snímka z epidémie španielskej chrípky (zdroj: internet)

.Celý svet bol paralyzovaný pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. V histórii existencie človeka vyčíňali aj iné pandémie a epidémie, možno povedať, že pandémie sa v histórii ľudstva pravidelne opakujú. Súčasná doba je im naklonená o niečo viac,  vzhľadom na vysokú mieru transportu a globalizáciu. Posledná vrcholiaca pandémia SARS CoV-2 preverila pripravenosť spoločnosti.
Pripomenula nám, že podcenenie situácie môže priniesť veľké globálne problémy. Rýchle zavedenie preventívnych opatrení je základom zastavenia šírenia akýchkoľvek infekčných ochorení. Prevencia, podobne ako pri iných ochoreniach, je efektívnejšia, ako samotná liečba, šetrí celú spoločnosť z ekonomického aj sociálneho hľadiska.

Medzi preventívne opatrenia proti kvapôčkovej infekcii patrí obmedzenie osobného kontaktu medzi ľuďmi, dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi osobami, umývanie  rúk a používanie rúšok. Pri prevádzke spoločných priestorov prevencia spočíva v pravidelnej dezinfekcii priestorov, kontaktných plôch a rúk. Dezinfekcia s obsahom alkoholu nad 60 % narušuje lipidový obal vírusu a tak oslabuje jeho virulenciu a schopnosť prežitia. Vhodným riešením pre zachovanie čistoty povrchov je nano úprava povrchov, pomocou nanoseptických nálepiek, ktorých povrch je upravený tak, aby sa nemohli zachytávať baktérie a vírusy.
Dôležitým preventívnym opatrením je meranie telesnej teploty u osôb vstupujúcich do priestorov budovy. Inovatívnym riešením je využitie špeciálnych  termokamier, u ktorých je veľmi nízka odchýlka merania ±  0.3 °C, dosiahnutá využitím neutrálneho telesa nachádzajúceho sa v zornom poli kamery, ktoré slúži na nepretržitú kalibráciu zariadenia. Termokamera sníma obraz v infračervenom spektre a poskytuje tak informáciu o teplote telesa a pri prekročení hodnoty 37.3 °C kamera spustí alarm.

Terajšia pandémia  zmenila  život a činnosti aj na Katolíckej univerzite a konkrétne aj na Fakulte zdravotníctva KU. Predovšetkým došlo k zmene prezenčnej formy štúdia na dištančnú a neskôr boli prijaté  protiepidemiologické opatrena počas štátnych skúšok a skúškového obdobia. Všetky spomínané opatrenia sme aplikovali aj v priestoroch našej fakulty. Hneď pri vstupe do budovy sú umiestnené  pokyny bezpečného správania v našich priestoroch. Priestory fakulty sú dezinfikované so zvýšenou frekvenciou. Pri vstupe do budovy fakulty sa inštaloval dávkovač dezinfekcie rúk. Každému návštevníkovi sa zmeria telesná teplota termokamerou.

Študenti Fakulty zdravotníctva KU v Ružomberku sa tiež zapojili do prvej línie ako dobrovoľníci pri realizácii protiepidemiologických opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu.  18 študentov FZ KU realizovalo  dobrovoľnícku činnosť v dvanásť hodinových zmenách v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP v Ružomberku – FN. Konkrétne činnosti spočívali v depistáži pacientov na záchytnom pracovisku  pri vstupe do nemocnice. Súčasťou vstupného triedenia pacientov bolo  meranie telesnej teploty a vyplnenie anamnestického dotazníka. Na základe tohto vstupného posúdenia študenti v spolupráci s pracovníkmi ÚVN SNP – FN manažovali ďalší postup vyšetrení a ošetrení pacienta. Naši dobrovoľníci z radov  študentov pracujú aj  v mobilnej  odberovej jednotke,  pomáhajú s prevádzkou jednotlivých klinických pracovísk podľa aktuálnej potreby.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]