Autor textu: Lucia Petríková
17.06.2020

Profesor Galusek z Trenčianskej univerzity si prevzal cenu Osobnosť medzinárodnej vedeckej spolupráce

Profesor Galusek je výraznou a medzinárodne akceptovanou vedeckou osobnosťou v oblasti výskumu keramických materiálov a skla.

Foto: Lucia Petríková

Trenčín 17.06.2020 (Skolske.sk)

Prorektor pre vedu, výskum a medzinárodné vzťahy Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne prof. Dušan Galusek získal ocenenie Osobnosť medzinárodnej spolupráce v rámci podujatia Vedec roka SR 2019. V poradí už 23. ročník oceňovania významných slovenských vedcov, technológov a mladých výskumníkov zo všetkých oblastí vedy a techniky vyhlásilo Centrum vedecko-technických informácií SR, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností.
 
Cieľom podujatia Vedec roka SR je profesionálne a spoločensky vyzdvihnúť najvýznamnejšie osobnosti vedeckého života, ako aj  najlepšie dosiahnuté výsledky vo vede a výskume na Slovensku. Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová.

pic
Foto: Lucia Petríková
pic
Foto: Lucia Petríková

Profesor Galusek, ktorý je výraznou a medzinárodne akceptovanou vedeckou osobnosťou v oblasti výskumu keramických materiálov a skla, získal ocenenie za úspešnú mnohoročnú spoluprácu so špičkovými svetovými a európskymi pracoviskami materiálového výskumu a získanie podpory z programu Horizont 2020 na vybudovanie centra sklárskeho výskumu európskeho významu v SR. Od roku 2007 viedol excelentné vedeckovýskumné centrum Vitrum Laugaricio, ktoré v roku 2013 získalo status centra excelentnosti. Cieľom však bolo dať centru medzinárodný rozmer a jeho výskumné aktivity rozšíriť mimo Slovenska. V roku 2015 preto predložil projekt, v rámci programu pre výskum a inovácie Európskej únie Horizont 2020 - Šírenie excelentnosti a zvyšovanie účasti, na vybudovanie medzinárodného výskumného centra s názvom Centrum pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá - FunGlass. Projekt zaradila európska hodnotiteľská komisia v roku 2016 medzi 10 najúspešnejších európskych projektov, ktoré získali finančnú podporu. Prof. Galusek sa tak stal koordinátorom medzinárodného konzorcia združujúceho lídrov európskeho sklárskeho výskumu v Nemecku, Španielsku a Taliansku, ktoré má dnes už viac ako 60 zamestnancov a doktorandov z 12 krajín sveta a je zamerané na výskum v oblasti povrchových úprav skla, jeho spracovania, recyklácie materiálov a biomateriálov pre náhradu a regeneráciu tkanív.
 
Rektor Jozef Habánik vyslovil vďaku nášmu prorektorovi a jeho tímu, ktorému univerzita dokázala vytvoriť podmienky na vedu využiteľnú v reálnej praxi a do budúcnosti mu poprial veľa ďalších úspechov. Ako povedal prof. Galusek, veda je neustály vývoj, stále je kam sa posúvať, žiadna otázka nikdy nie je ukončená a definitívne zodpovedaná.

pic
Foto: Lucia Petríková
pic
Foto: Lucia Petríková

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]