Autor textu: TASR
20.06.2020

Hipš: Až 30.000 žiakov bolo pre koronavírus úplne vylúčených zo vzdelávania

Vzdelávanie na diaľku sme podľa Juraja Hipša ho nezvládli úplne na výbornú.

Juraj Hipš, foto z archívu. FOTO TASR - Pavol Zachar

Bratislava 20. júna (TASR) – Zatvorenie škôl v dôsledku epidémie a prechod na vyučovanie prostredníctvom internetu malo za následok vylúčenie viac ako 30.000 detí z procesu vzdelávania. V diskusii na Tablet.TV to povedal predseda strany Spolu-občianska demokracia Juraj Hipš.
      
Podľa neho ide o žiakov, ktorí nemali prístup k internetu. "Dodnes neviem pochopiť situáciu, keď mobilní operátori ponúkli ministerstvu školstva predplatené SIM karty pre deti a učiteľov a ministerstvo ich odmietlo s odôvodnením, že na to nemá kompetencie," dodal.
      
V súvislosti so vzdelávaním na diaľku doplnil, že sme ho nezvládli úplne na výbornú. Niekde sa podľa neho podarilo lepšie, niektoré školy sa doň, ako tvrdí, takmer nezapojili. "A treba povedať, že keď sa začala kríza, štát v tomto veľmi nepomohol. Zachránili to samotní učitelia, ktorí si navzájom pomáhali, potom to boli neziskové organizácie a firmy," doplnil predseda Spolu.
      
Koronakríza podľa neho umožnila ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS) realizovať prvé zmeny, niektoré kroky rezortu oceňuje. "Kroky ako redukcia učiva alebo možnosť slovného hodnotenia do istej miery naštartovali reformu školstva, čiastočne k tomu pomohol aj nový koronavírus a minister to správne využil," konštatuje Hipš.
      
Ministerstvu však vyčíta, že nemeria dáta o tom, čo všetko sa vlastne v školách dialo, ako sa učilo. "Napríklad, česká školská inšpekcia má kompletné dáta o tom, koľko škôl a ako učilo, kde boli problémy, koľko detí nebolo zapojených," upozornil Hipš.
      
Doplnil, že jeho strana presadzuje zmeny v obsahu vzdelávania. "Je potrebné zmeniť aj spôsob prípravy učiteľov, čo je desiatky rokov zanedbané. A do školstva patrí aj veda, výskum a inovácie. Veľmi ma zamrzelo, keď sa vláda minulý týždeň rozhodla, že zoberie 130 miliónov pôvodne určených na vedu a výskum a presunie to na podporu zamestnanosti," poznamenal.
      
Dôležitým pilierom politiky strany Spolu budú podľa Hipša ekologické otázky. Oceňuje, že zelená politika je v súčasnosti široko akceptovaná. "Nie je spojená iba s ochranou lesov a vôd, je to spojené s kvalitou života. Zelené témy súvisia s trhom práce, vedou a výskumom, so vzdelávaním. Veľa hovoríme o potravinovej sebestačnosti a aj počas koronakrízy sa ukázalo, aké je to dôležité. Ak nebudeme podporovať lokálnych farmárov a lokálne ekonomiky, môžeme mať v budúcnosti vážny problém,“ vysvetľuje.
      
Na otázku, ako hodnotí neúspech v parlamentných voľbách, kde koalícii Progresívne Slovensko-Spolu chýbalo na postup do parlamentu len niekoľko stoviek hlasov, Hipš odpovedal, že mali svojich priaznivcov intenzívnejšie upozorňovať na potrebu siedmich percent.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]