Autor textu: Mária Tarišková
29.06.2020

Detskou hrou roku 2020 sa stáva: Speedy Roll

Novinka medzi detskými hrami s názvom Speedy Roll získala 15. júna zaslúžené 1. miesto v súťaži Kinderspiel des Jahres, čiže Detská hra roku 2020!

Foto: Piatnik

Bratislava 29.06.2020 (Skolske.sk/OTS)

Táto veselá hra pochádza z dielne autora Urtisa Šulinskasa a vydala ju firma Piatnik.
 
Čo je zmyslom tejto súťaže?
Myšlienka, na základe ktorej už v roku 1979 vznikla súťaž Spiel Des Jahres, zdôrazňuje spoločenský význam hier v medziľudských vzťahoch a rodinnom prostredí. Zábava, smiech, rozvoj zručností, zdieľanie spoločného času medzi ľuďmi a zároveň tlak na vysokú hernú i pedagogickú hodnotu hier sú piliermi, na ktorých súťaž Spiel Des Jahres stojí. Dôveryhodná porota je zostavená z odborníkov úplne nezávisle a súťaž nie je financovaná žiadnou obchodnou spoločnosťou. Preto sú jej výsledky v oblasti hračiek považované za veľmi seriózne a ako nominácia hry, tak aj jej potenciálne víťazstvo sú komunikované verejnosti s nemalým vplyvom na veľkosť predaja. Asociácia Spiel Des Jahres sídli v nemeckom Kerpene.
V súťaži sa udeľujú 3 ceny: Spiel des Jahres, Kinderspiel des Jahres a Kennerspiel des Jahres.
 
O čo vo víťaznej hre Speedy Roll ide?
Deti kotúľajú chlpatou loptičkou tak, aby sa na ňu prichytili žetóny s hubami, jabĺčkami a lístky. V súťažnom variante sa víťazom stáva každý, kto sa posledným ťahom dostane do domčeka.
V kooperatívnom variante vyhráva celý tím, ak sa ježko dostane do domčeka skôr ako líška
,“ vysvetľuje Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik Praha, ktorá je distribútorom tejto hry.
 
V čom sú jej výhody?
Okrem atraktívneho farebného prevedenia sú to jednoduché pravidlá, ktoré deti ihneď vtiahnú do hry, tréning šikovných rúk, rýchly spád a tiež kooperatívny variant, keď deti nehrajú proti sebe, ale spoločne. „Hra je kompaktná, takže si ju môžete vziať kamkoľvek a zabaviť deti pri akejkoľvek príležitosti, čo padne vhod najmä v letnom období piknikov a chatovačiek. Prvenstvo v súťaži jej právom patrí!“ s úsmevom poznamenáva Štěpánka Zoubková z Piatnika.
 
Spoločenské hry sú pre deti stále atraktívne
Odborníci odporúčajú moderné technológie deťom nezakazovať, namiesto toho ich motivovať k iným činnostiam a záľubám, ktoré budú pre nich lákavejšie ako obrazovka mobilu. Medzi takéto aktivity patria najmä spoločenské hry, tie totiž vedia deti zabaviť, no zároveň podporiť ich pamäť, kreativitu, verbálny prejav a v neposlednom rade sústredenie a strategické myslenie.
K najvyhľadávanejším patria už dlhé desaťročia spoločenské hry od rakúskej firmy Piatnik, ktorá tento typ zábavy pre rodinu vyrába od 60. rokov minulého storočia. „U rakúskych susedov je Piatnik na trhu so spoločenskými hrami dokonca absolútnou jednotkou, a to najmä vďaka unikátnym a neopozeraným nápadom svojich kreatívcov,“ dodáva Lenka Terpáková z agentúry Kharisma.
Všetky hry od Piatnika sú dostupné v obchodoch a e-shopoch s detskými hračkami a hrami.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]