Autor textu: TASR
06.07.2020

Študenti vyzývajú politikov na vyvodenie osobnej zodpovednosti

Odmietajú totiž praktiky, ktoré smerujú k degradácii vysokoškolského vzdelávania.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Dano Veselský

Bratislava 6. júla (TASR) - Študenti vyzývajú politikov na vyvodenie osobnej zodpovednosti a prípravu nových mechanizmov na odhaľovanie akademických podvodov. Žiadajú tiež, aby sa vysokým školám umožnilo odobrať akademický titul, ak sa spätne ukáže, že došlo k závažným pochybeniam. Uvádzajú to v spoločnom vyhlásení k plagiátom. Informovala o tom podpredsedníčka pre vzťahy s verejnosťou Študentskej rady vysokých škôl Ema Petriková. Podozreniu z plagiátorstva v súčasnosti čelí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).
      
"Udalosti posledných dní sú 'kopancom do zadku' nielen pre vládu, ale pre celú akademickú obec, ktorá si už nemôže zatvárať oči pred podvodmi. Nastal čas nabrať odvahu a pomenovať nekvalitné inštitúcie a programy, ktorých jediným účelom je rozdávanie akademických titulov," uvádzajú zástupcovia študentov. Očakávajú tiež, že čelní predstavitelia štátu pôjdu príkladom svojím správaním a vyjadrovaním. Študenti odmietajú praktiky, ktoré smerujú k degradácii vysokoškolského vzdelávania.
      
Spoločné vyhlásenie k plagiátom podpísalo 22 študentských spolkov, organizácií, študentských častí akademických senátov fakúlt a univerzít a zástupcov študentov.
      
Kollár čelí podozreniu z plagiátorstva pre svoju diplomovú prácu. Na odchod z funkcie ho vyzvala strana SaS a Za ľudí. Šéf parlamentu vyhlásil, že svoj titul získal legálne. V politike ho nemieni viac používať. Minulý týždeň nevylúčil odchod zo svojej funkcie ani odchod svojho hnutia z koalície.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]