Autor textu: TASR
31.07.2020

Začala sa kampaň na ochranu detí v digitálnom priestore

Pre dieťa môže byť nebezpečnejšie zostať doma v izbe s telefónom, ako byť vo večerných hodinách v uliciach mesta, varuje Mária Vargová.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Bratislava 31. júla (TASR) - Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR realizuje kampaň zameranú na zvyšovanie povedomia o problematike násilia na deťoch. Jej tohtoročným cieľom je upozorniť na riziká hroziace deťom v digitálnom priestore. TASR o tom informoval tlačový a komunikačný odbor rezortu práce.  

Kampaň spolu s videami kopíruje úlohy Národnej koncepcie na ochranu detí v digitálnom priestore schválenej vládou vo februári tohto roka. Rezort práce konštatuje, že za posledné roky sa na Slovensku výrazne zvýšilo používanie internetu prostredníctvom mobilných zariadení. Najnovšie dáta ukazujú, že mobilné telefóny používa na pripojenie k internetu 83 percent detí vo veku deväť až 17 rokov, pričom 38 percent využíva internet viackrát denne. Vyplýva to zo záverečnej správy výskumu EU Kids Online na Slovensku. 

"Zneužívanie detí v digitálnom priestore sa stáva skutočne závažným spoločenským javom. Deti v ňom čelia reálnemu ohrozeniu neuvedomujúc si riziká, ktoré ich obklopujú. Pre dieťa môže byť nebezpečnejšie zostať doma v izbe s telefónom, ako byť vo večerných hodinách v uliciach mesta. Takéto správanie spôsobuje celoživotnú digitálnu stopu, niekedy aj s fatálnymi následkami," uviedla riaditeľka Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch rezortu práce Mária Vargová.

Legislatíva v súčasnosti jednoznačne nedefinuje, ako zaobchádzať a stíhať prípady zneužívania detí v digitálnom priestore či formy zneužívania a vykorisťovania detí na internete, ako je sexting, trolling, hate speech, kyberšikanovanie a podobne. "Pozitívne však je, že mnohé zainteresované subjekty na Slovensku sú si vedomé výziev spojených s ochranou detí v digitálnom priestore a čoraz viac sa snažia na to reagovať," povedala Vargová.

Jednou z hlavných odpovedí na hrozby internetu je Národná koncepcia ochrany detí v digitálnom prostredí. Prináša informácie o rizikách v digitálnom priestore a možnostiach ochrany a pomoci pred nimi, podporuje kritické myslenie v súvislosti s vyhodnocovaním relevantnosti informácií v digitálnom priestore, ale poskytuje aj online mechanizmy nahlasovania trestných činov a nezákonných obsahov na internete nevynímajúc pri tom informácie o možnostiach pomoci a vhodnom poradenstve deťom. Na koncepcii sa podieľali všetky relevantné rezorty, generálna prokuratúra a mimovládne organizácie.

Súčasťou kampane je aj vytvorenie piatich videospotov, pričom každý z nich sa zameriava na inú formu rizika digitálneho priestoru. Kampaň potrvá do 31. novembra.



Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]