Autor textu: TASR
05.08.2020

ĽSNS vyzýva na zastavenie dotácií pre niektoré vysoké školy

Nalievať milióny eur do pochybných súkromných škôl v čase, keď slovenské odborné školstvo krváca, je absolútne nezodpovedné, tvrdí strana.

Na snímke predseda ĽSNS Marian Kotleba. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 5. augusta (TASR) – Zastavenie miliónových dotácií pre pochybné súkromné vysoké školy žiada od ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) ĽSNS. Poukázali na to, že rezort školstva pridelil milióny eur na "pochybné výskumné projekty". TASR o tom informoval hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica. Štátny tajomník rezortu školstva pre oblasť vedy, výskumu a inovácií Ľudovít Paulis v reakcii uviedol, že je to zmes nepresností a vecí, ktoré navzájom nesúvisia.  

ĽSNS tvrdí, že dotáciu vo výške 4,7 milióna eur získala súkromná vysoká škola Danubius v Sládkovičove, pričom polovicu z toho získa dohodnutá súkromná firma. "Nalievať milióny eur do pochybných súkromných škôl v čase, keď slovenské odborné školstvo krváca, je absolútne nezodpovedné," tvrdí ĽSNS. V tejto súvislosti podpredseda ĽSNS a europoslanec Milan Uhrík v utorok (4. 8.) listom požiadal ministra školstva, aby takéto pochybné dotácie preveril, zastavil a milióny eur presmeroval radšej do kvalitných štátnych univerzít, škôl a škôlok, napríklad na dopravné ihriská pre deti.

Náklady projektu sú podľa rezortu školstva vyčíslené na 5,5 milióna eur, z toho je 4,7 milióna eur z EÚ. "Zmluva s konzorciom, kde je päť subjektov, bola podpísané 28. júla. Okrem Vysokej školy Danubius tam je Slovenská technická univerzita, Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied, Univerzita Cyrila a Metoda v Trnave a firma YMS," poznamenal Paulis. Táto zmluva je podľa neho na poskytnutie nenávratného finančného príspevku v hodnote 4,7 milióna eur, z toho ide pre Vysokú školu Danubius v Sládkovičove 2,7 milióna eur. "Nie sú to dotácie, je to zmluva na projekt s tým, že ho budú riešiť s takýmito predpokladanými nákladmi. Projekt má rozvíjať centrum excelentnosti, ktoré tam bolo vybudované," vysvetlil štátny tajomník.

Paulis poznamenal, že žiadosť podali 14. júna 2019, následne bola zhodnotená a odborné hodnotenie bolo dokončené 23. marca. Žiadosť bola pripravená na schválenie 7. apríla, nové vedenie preštudovalo projekt a schválilo ho 15. júna. Následne sa podľa Paulisa pristúpilo k podpisu zmluvy. "Žiadosť prešla štandardným schvaľovacím procesom," poznamenal Paulis s tým, že teraz prejde projekt do fázy riešenia.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]