Autor textu: Mária Tarišková
06.08.2020

Mimoriadna výstava Sisi v zámockom komplexe Schloss Hof

 Spoznajte príbeh „večne mladej“ krásky. 

Foto: Dieter Nagl

Bratislava 06.08.2020 (Skolske.sk/OTS)

Fascinujúca, unikátna, plná dojmov –⁠ taká je aktuálna mimoriadna výstava Sisi, ktorú až do 20. novembra 2020 ponúka zámocky komplex Schloss Hof neďaleko Bratislavy. Autentický príbeh cisárovnej Alžbety a jej jediného syna, korunného princa Rudolfa, vzácne exponáty a pôsobivá atmosféra dvoch dolnorakúskych zámkov sú zárukou neopakovateľného zážitku, ktorý si nemôžete nechať ujsť. Návštevníci zo Slovenska sa už tradične môžu tešiť na popisné texty výstavy v slovenskom jazyku a na zámku Schloss Hof taktiež prehliadky so slovenským lektorom.

Zdroj: Sisi Sonderausstellung Mensch und Majestät Schloss Niederweiden © Dieter Nagl für SKB​​​​​​​

Cisárovná Sisi – žena a panovníčka
Prečo bola cisárovná už za svojho života opradená mýtmi, kde si nechala postaviť svoj „zámok snov“ a prečo Hofburg v jednej zo svojich básní označila za „hradný žalár“? Poodhaľte rúško tajomstva a nahliadnite do života azda najzaujímavejšej ženy v rakúskych dejinách, ktorá bola pre jej súčasníkov najkrajšou ženou Európy. Na loveckom zámku Niederweiden, ktorý je súčasťou zámockého komplexu Schloss Hof, sú v rámci viacerých tematických okruhov predstavené skvosty zo zbierky cisárovnej Alžbety, z ktorých väčšina bola osobným vlastníctvom samotnej cisárovnej.

Zdroj: Elisabeth (c) SKB_A​​​​​​​

V elegantných priestoroch zámku, ktorý sa vyznačuje francúzskym šarmom, vás očarí viac ako 400 objektov od šperkov, oblečenia a topánok až po maľby, litografie a skulptúry. Zo stoviek exponátov je to napríklad krstná súprava cisárovej, hodvábne letné šaty, briliantové hviezdice, sadrová busta cisárskej nevesty, doplnky k smútočnému odevu, portrét cisárovnej Alžbety s perlami vo vlasoch, jej topánky (pričom ešte nie je rozlíšená pravá a ľavá), slnečník z čierneho hodvábu s bohato zdobenou slonovinovou rukoväťou s monogramom, kolibričí vejár, porcelánový servis či orientálny plášť.
 
Zdroj: Sisi Sonderausstellung Mensch und Majestät Schloss Niederweiden © Dieter Nagl für SKB

Zbavené klišé a mýtov rozprávajú doposiaľ nevystavované exponáty príbeh výnimočnej ženy, panovníčky, ktorá sa navždy zapísala do dejín. Výstava vám priblíži radosti a žiale, túžby, obavy i rany osudu cisárovnej, ktorá fascinuje extravagantným životným štýlom a kapricióznou povahou. Výstava sa venuje aj hlbším témam, ako napr. úloha cisárovnej ako panovníčky, vzťah k svokre, ako aj jej žiaľ nad úmrtím dvoch detí a láska k vnúčatám. Dozviete sa tiež, prečo bola cisárovná Sisi považovaná za najkrajšiu ženu Európy a módnu ikonu svojej doby, čomu vďačila za svoj pôvabný výzor a prečo tak milovala cestovanie, obzvlášť ostrov Korfu. Zároveň máte unikátnu príležitosť získať najnovšie vedecké poznatky.

Zdroj: Sisi Sonderausstellung Mensch und Majestät Schloss Niederweiden © Dieter Nagl für SKB ​​​​​​​

Princ Rudolf – syn cisárovnej Sisi
Aký bol vzťah princa Rudolfa k jeho matke, prečo bol v jeho výchove kladený dôraz na vojenské aspekty, ktorá mladá vedecká disciplína bola jeho veľkou záľubou a prečo bol v rámci aristokratickej spoločnosti outsiderom? Barokový zámok Schloss Hof ponúka v rámci mimoriadnej výstavy necenzurovaný pohľad na doteraz menej známe stránky princa Rudolfa, jediného syna cisárovej Alžbety, s ktorou si boli bytostne aj povahovo podobní. Obaja boli temperamentní a vnímaví, oplývali inteligenciou a fantáziou. Obaja mali rovnaké záujmy, avšak každý z nich sa im venoval iným spôsobom. Spájal ich tiež odpor voči konzervatívnym dvorným kruhom.

Zdroj: Sisi Sonderausstellung Mensch und Majestät Schloss Niederweiden © Dieter Nagl für SKB

Vedeli ste napríklad, že korunný princ už ako päťročný ovládal štyri cudzie jazyky, mal výborný spisovateľský talent, technický pokrok považoval za najvýznamnejší fenomén svojho storočia a bol
fanatickým obdivovateľom prírody? Pútavé exponáty vám poodhalia súkromie princa
Rudolfa – od významných zážitkov z detstva až po jeho politické názory, vzťah k ženám a lásku k cestovaniu, prírode i lovu.
V šiestich miestnostiach môžete obdivovať unikátne objekty, ako napr. poľovnícky výstroj korunného princa, rozmanité akvarelové kresby a litografie, prvé vydanie Rudolfovho cestopisného diela Cesta do Orientu, svetlotlač cisárovnej Alžbety so svojimi deťmi Gizelou a Rudolfom, početné fotografie, medailu k sobášu Rudolfa so Štefániou Belgickou, olejomaľbu „poslednej lásky korunného princa“ či jeho posledný portrét vo veku 30 rokov. Tragédia z Mayerlingu a túžba po senzácii často zatieňuje pôsobenie princa, ktorý sa vyznačoval pokrokovým životným postojom, anonymne publikoval a inklinoval k prírodným vedám, geografii a dejinám.

Zdroj: Sisi Sonderausstellung Mensch und Majestät Schloss Niederweiden © Dieter Nagl für SKB
 

Za výnimočnými zážitkami nemusíte cestovať ďaleko. Miesto úžasných výstav i mimoriadnych zážitkov nájdete hneď v blízkosti hranice s naším západným susedom. Na Moravskom poli na vás čaká pre mnohých jedna z najpôsobivejších výstav, akú kedy mali možnosť vidieť.
 
Termín:              do 20. novembra 2020 | 10:00 – 18:00 hod.
Miesto:              Cisárovná Sisi – žena a panovníčka: zámok Niederweiden, Niederweiden 1, 2292  Engelhartstetten
                         Princ Rudolf – syn cisárovnej Sisi: zámok Schloss Hof, Schloss Hof 1, 2294 Schloßhof
TIP:   Zažite čaro „barokových vodných hier“. 20. –  23. augusta a 27. –  30. augusta vás očarí Baroková vodná show na zámku Schloss Hof s rozprávkovým príbehom Sisi – od malého dievčatka po mladú cisárovnú. Ušľachtilé kone, úžasné tanečné i akrobatické výkony, pútavé spojenie skvelej hudby, bubnovania a spevu i 20 metrov vysoké vodné fontány sa postarajú o magické momenty.
www.schlosshof.at/sk
 
Zdroj: Sisi Sonderausstellung Mensch und Majestät Schloss Niederweiden © Dieter Nagl für SKB 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]