Autor textu: TASR
10.08.2020

Niektorí žiaci sa vrátili do letných lavíc, začali sa letné školy

Letné školy môžu žiaci navštevovať vždy od pondelka do piatka.

Na snímke nástenka v Základnej škole s materskou školou v obci Vlčkovce v okrese Trnava, kde od dnešného dňa sa začal projekt Letná škola. Vo Vlčkovci

 Bratislava 10. augusta (TASR) – Niektorí žiaci sa počas nasledujúcich troch týždňov (10. až 28. augusta) vrátia opäť do škôl. Dôvodom sú letné školy. Tie im majú pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy.
      
Rezort školstva vyčlenil na projekt letných škôl 500.000 eur, pričom podporil 244 projektov. "Podporené školy budú realizovať 581 cyklov v celkovej dĺžke trvania 19.225 hodín pre 8553 detí," informuje rezort školstva na svojom webe. Pre tieto školy ministerstvo rozdelilo 375.800 eur. Nevyužité peniaze z tohto zámeru plánuje rezort nasmerovať do regionálneho školstva.
      
Najviac letných škôl bude v Prešovskom kraji v počte 43. Najmenší záujem o realizáciu letných škôl bol v Bratislavskom kraji, kde sa budú deti vzdelávať na 12 školách.
      
Letné školy môžu žiaci navštevovať vždy od pondelka do piatka. Sú dobrovoľné pre školy, žiakov aj učiteľov. Vzdelávanie podľa ministerstva bude mať zážitkový, hravý a tvorivý charakter. Letná škola nemá kopírovať klasickú výučbu, ale mala by prispieť k stimulácii výchovno-vzdelávacieho procesu. Zúčastniť sa ich môžu žiaci nultého až deviateho ročníka základných škôl.

Vedomosti v letnej škole si v Liptovskom Mikuláši upevní 37 detí

Liptovský Mikuláš 10. augusta (TASR) – Deti zo Základnej školy (ZŠ) s materskou školou (MŠ) Okoličianska v Liptovskom Mikuláši môžu od pondelka navštevovať letnú školu. Prihlásilo sa do nej 37 žiakov. Riaditeľka školy Zuzana Pavelicová hovorí, že v letnej škole chcú upevniť a prehĺbiť vedomosti a zručnosti žiakov, a tým uľahčiť ich adaptáciu na školské prostredie.
      
"Na aktivitách budeme spolupracovať s centrom voľného času, so základnou umeleckou školou či s detskou jazykovou školou," priblížila Pavelicová.
      
Žiaci 1. až 4. ročníka navštevujú letnú školu od pondelka do piatka 14. augusta. Piataci až ôsmaci sa budú od 17. do 21. augusta zameriavať na rozvoj tvorivosti a kritického myslenia. Hlavným dôvodom zriadenia letnej školy bolo podľa Pavelicovej zmiernenie dosahov krízového obdobia spôsobeného pandémiou nového koronavírusu a s tým súvisiace prerušenie vyučovania. "Preto sme neváhali a ponúkli našim žiakom možnosť stráviť prázdninové dni v škole," dodala.

Letnú školu v Prešove organizuje polovica mestských základných škôl

pic
Na Základnej škole (ZŠ) Prostějovská v Prešove sa začala Letná škola v pondelok 10. augusta 2020. Do školy prišlo 36 žiakov a to nielen zo ZŠ Prostějovská, ale aj ďalších štyroch prešovských základných škôl. V prvom turnuse, ktorý potrvá päť dní, sú okrem ťažiskových predmetov matematika a slovenčina pripravené aj rôzne voľnočasové aktivity a výlety do okolia mesta Prešov. V turnuse sú dve skupiny detí, mladších a starších žiakov. Vzdelávanie bude mať zážitkový, hravý a tvorivý charakter. Ich cieľom je pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli, alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy. Projekt letných škôl sa koná s podporou Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Na snímke deti počas úvodnej tanečnej rozcvičky. Prešov 10. augusta 2020.  FOTO TASR - Milan Kapusta

Prešov 10. augusta (TASR) – Do rozvojového projektu letnej školy, ktorého cieľom je pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach žiakov spôsobené prerušením vyučovania počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu, sa v Prešove zapojilo šesť z 12 základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Hravou formou sa v nich bude vzdelávať približne 250 žiakov. Informovalo o tom mesto na svojej internetovej stránke.
      
Ako pre TASR uviedla tlačová referentka prešovského mestského úradu Lenka Šitárová, najväčší záujem o letnú školu eviduje ZŠ Matice slovenskej. Spolu 55 žiakov tam bude v týždni od 17. do 21. augusta rozdelených do dvoch cyklov líšiacich sa realizovanými aktivitami i potrebami intaktných žiakov, žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou, vývinovými poruchami učenia, poruchami aktivity a pozornosti, autizmom a žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Kým prvý, realizovaný prostredníctvom dramatickej výchovy a divadelnej práce s deťmi, bude zameraný na rozvíjanie čitateľskej a matematickej gramotnosti, druhý má za cieľ rozvíjať komunikačné schopnosti žiakov, a to tak v slovenskom, ako aj anglickom jazyku. Na príprave a realizácii aktivít na tejto škole sa bude podieľať občianske združenie Eperko Prešov a tiež Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva Tročany.
      
V rovnakom termíne sa má podľa samosprávy realizovať letná škola aj na troch ďalších základných školách. Žiaci ZŠ Bajkalskej 29 v rámci prázdninovej výučby absolvujú poznávacie výlety do okolia, na ZŠ Lesníckej 1 budú súčasťou vyučovania i arteterapia a muzikoterapia a žiaci zo ZŠ Važeckej 11 navštívia okrem iného i Slovenské opálové bane.
      
Vyučovanie, ktoré sa aktuálne realizuje na ZŠ Prostějovská 38, sa nesie v duchu rozprávky. Pre žiakov tu pripravili nielen zážitkové učenie a didaktické hry, ale i pohybové a umelecké aktivity.
      
Posledný prázdninový týždeň organizuje letnú školu aj ZŠ Mirka Nešpora 2. "Miestom realizácie aktivít bude interiér a exteriér školy, ZOO Košice, Lanové centrum Prešov, Hasičská stanica Prešov a Ekopark Prešov," konkretizuje samospráva.

​​​​​​​

Letnú školu na Komenského ulici navštevuje vo Svite 47 žiakov

Svit 10. augusta (TASR) - Od pondelka sa začala výučba na letnej škole vo Svite. Do základnej školy na Komenského ulici nastúpilo 47 žiakov z prvého aj druhého stupňa. Riaditeľka školy Monika Dudinská uviedla, že výučba bude trvať jeden týždeň a keďže škola má veľký areál, 80 percent aktivít sa bude odohrávať vonku.
      
Ako ďalej priblížila, žiakov rozdelili na tri skupiny: prvý a druhý ročník, tretí a štvrtý ročník a druhý stupeň. O letnú školu je podľa nej záujem nielen zo strany žiakov, ale aj učiteľov, do programu sa ich zapojilo 13. Vyučovanie, ktoré sa uskutočňuje hravou formou v blokoch, sa snažili prispôsobiť pracovnému času rodičov. „Deti sú v škole od 8.00 h do 15.00 h, v prípade individuálnych požiadaviek môžu odísť aj skôr,“ doplnila Dudinská.
      
Škola má podľa riaditeľky dostatočné kapacity a dokázala zabezpečiť požiadavky všetkých rodičov. Napriek tomu, že je škola zameraná aj na šport, jej program je rôznorodý. Žiaci majú napríklad deň na kolesách, matematické hlavolamy, angličtinu či hľadanie pokladu, ktoré sú prepojené s nejakým konkrétnym predmetom.

Vyše 50 žiakov nastúpi v Brusne do letnej školy

 Brusno 10. augusta (TASR) – Viac ako 50 žiakov Základnej školy (ZŠ) v Brusne takpovediac zasadne do školských lavíc týždeň pred "ostrým" začiatkom nového školského roka. Ako pre TASR v pondelok konštatoval riaditeľ ZŠ s materskou školou v obci Alexander Šabo, cieľom letnej školy nie je deti držať medzi štyrmi stenami v triede, ale "oprášiť" a dohnať vedomosti najmä v prírode.
      
"My začíname 24. augusta, záujem je veľký, máme obsadené tri turnusy. Deti určite nebudú sedieť v triedach, je leto a pekné počasie. Chceme, aby si ho užili, a je na učiteľoch matematiky, fyziky či biológie, aby im v prírode urobili zaujímavý a pestrý vzdelávací program. Okrem zážitkového učenia budú športové a voľnočasové aktivity, kreslenie, maľovanie, spoločenské hry a ľudový spev, čiže z každého trochu," priblížil pre TASR Šabo.
      
Uplynulý školský rok ZŠ v Brusne navštevovalo 225 žiakov. Vďaka letnej škole sa okrem dovzdelávania po koronakríze vrátia aj k obvyklým školským návykom.
      
Od pondelka sa počas nasledujúcich týždňov (10. až 28. augusta) vrátia niektoré deti opäť do škôl. Dôvodom sú letné školy. Tie im majú pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy.

Letnú školu strávia deti z partizánskych škôl spoznávaním astronómie či prírody

Partizánske 10. augusta (TASR) - Letnú školu strávia deti z vybraných základných škôl (ZŠ) v Partizánskom spoznávaním astronómie, histórie či prírody. Do projektu sa v obuvníckom meste zapojila trojica miestnych škôl, v jednej začali s letnou školou tento týždeň, zvyšné dve ju budú mať neskôr v auguste. Dovedna ju absolvuje 84 žiakov.
      
Letnú školu absolvujú žiaci ZŠ Radovana Kaufmana, ZŠ s materskou školou (MŠ) Veľká okružná a ZŠ Rudolfa Jašíka. "Od pondelka do piatka (14. 8.) majú školu deti zo ZŠ Rudolfa Jašíka, ktorá požiadala o schválenie dvoch skupín s 15 a 17 žiakmi. ZŠ Radovana Kaufmana požiadala v rámci projektu o jednu skupinu v termíne od 24. do 28. augusta pre 18 žiakov. V tom istom termíne bude mať letnú školu ZŠ s MŠ Veľká okružná pre dve skupiny detí, jedna má 18, druhá má 16 žiakov," spresnil v pondelok pre TASR zástupca primátora Vladimír Karásek.
      
Deti budú počas letných škôl zážitkovou formou spoznávať viacero oblastí. "Na žiakov ZŠ Rudolfa Jašíka čakajú tento týždeň výlety, didaktické hry, športové aktivity i aktivity rozvíjajúce kreativitu a pracovné zručnosti. Jednotlivé dni sú zamerané na ekológiu, šport, environmentalistiku, astronómiu a prírodné vedy. Väčšinu činností chce škola organizovať v prírode či areáli školy," priblížil Karásek. Žiaci podľa neho tiež pôjdu na výlet do Smoleníc a arboréta v Mlyňanoch.
      
ZŠ s MŠ Veľká okružná bude počas letnej školy spolupracovať s hvezdárňou v Malých Bieliciach, Amavetom, centrom voľného času či Hasičským a záchranným zborom. "Deti budú môcť absolvovať aktivity zamerané na astronómiu, modelárstvo, robotiku, zoznámia sa s prácou hasičov. Škola tiež plánuje exkurziu do minizoo a návštevu archeologického múzea v Bojnej," doplnil. Na deti tiež čaká turistická vychádzka zameraná na spoznávanie rastlín a živočíchov, konverzácia v angličtine či návšteva knižnice, dodal viceprimátor.  
      
Podobné aktivity plánuje realizovať ZŠ Radovana Kaufmana.

Letnú školu v Novosade navštevuje 33 prvákov až siedmakov

pic
Na snímke žiaci v Základnej škole s materskou školou v obci Novosad v okrese Trebišov, kde od dnešného dňa sa začal projekt Letná škola. V Novosade 10. augusta 2020. FOTO TASR - Roman Hanc 

Novosad 10. augusta (TASR) – Letnú školu v Novosade v okrese Trebišov absolvuje 33 detí. Ide hlavne o žiakov, ktorí v domácnosti počas pandémie nového koronavírusu nemali možnosť zapojiť sa do dištančnej výučby. Pre TASR to povedal riaditeľ tunajšej základnej školy s materskou školou Daniel Kenderka.

„Letnú školu sme sa pre našich žiakov rozhodli organizovať vzhľadom na situáciu, ktorá nastala pre COVID-19. Chceli sme, aby mali možnosť vyrovnať svoje rozdiely vo výchove a vzdelávaní,“  povedal. Prvý turnus sa začal v pondelok a ďalší je naplánovaný od 17. do 21. augusta.

Žiakov rozdelili do dvoch skupín, a to od 1. do 4. ročníka a od 5. do 7. ročníka. Výchovno-vzdelávacie aktivity zameriavajú na prírodovednú, čitateľskú a matematickú gramotnosť. Prehlbovať a upevňovať vedomosti žiakov sa snažia cez rôzne didaktické a športové hry. Kenderka pripomenul, že letná škola je alternatívnym spôsobom výučby hravou formou.

Rezort školstva vyčlenil na projekt letných škôl 500.000 eur, pričom podporil 244 projektov. Základná škola s materskou školou Novosad získala sumu 2600 eur.

​​​​​​​

Letné školy v Trnavskom kraji ponúkajú deťom celodenný program

pic
Na snímke pani učiteľka s deťmi v Základnej škole s materskou školou v obci Vlčkovce v okrese Trnava, kde od dnešného dňa sa začal projekt Letná škola. Vo Vlčkovciach, dňa 10. augusta 2020. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Vlčkovce/Tomášikovo 10. augusta (TASR) – Spolu 24 základných škôl v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) dostalo podporu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na realizáciu letných škôl. Najviac, v počte osem, ich v priebehu nasledujúcich troch týždňov bude otvorených v okrese Galanta a šesť v okrese Dunajská Streda. Najmenší záujem bol na Záhorí, v okrese Senica otvoria jednu a v okrese Skalica žiadnu. Informoval o tom rezort školstva na svojej webovej stránke.

Školy od ministerstva dostali v TTSK podporu vo výške od 500 do 2600 eur na zaobstaranie potrebných pomôcok na vyučovanie. V malotriednej škole vo Vlčkovciach pri Trnave to bolo 800 eur, za čo podľa učiteľky Martiny Vašákovej nakúpili potreby, ktoré im v priebehu roka z bežného rozpočtu školy nevychádzajú. "V našej škole máme 47 detí od 1. do 4. ročníka, prihlásilo sa nám 19, čo považujeme za veľký úspech," povedala pre TASR. Deti budú počas týždňa od 10. augusta v škole dopoludnia i popoludní. "Boli dva a pol mesiaca mimo kolektívu, chceli sme, aby sa niečo dozvedeli a aj sa utužil kolektív a získali nové zážitky. Nosným motívom letnej školy bude u nás hľadanie pokladu," uviedla Vašáková, ktorá na projekte spolupracuje s kolegyňou Katarínou Lamošovou. Každý deň ich čakajú iné témy a iné úlohy, pri ktorých sa dozvedia niečo nové o svojej obci či zdravom stravovaní, dodala Vašáková.



Základnú školu s materskou školou s vyučovacím jazykom maďarským v Tomášikove pri Galante navštevuje 149 detí, z toho je podľa riaditeľky Anity Horváth 57 percent zo sociálne slabšieho prostredia. Tieto deti najviac prejavovali záujem o program letnej školy, ktorá tam začne 17. augusta a potrvá do konca prázdnin. "Najskôr otvoríme jednu skupinu pre 20 žiakov, potom pridáme ďalšie dve, spolu to je 60," uviedla pre TASR. Podporu dostali vo výške 2600 eur. Letnú školu však neuzatvárajú, môžu prísť aj ďalšie deti. "Je čo opakovať, aj čo prehlbovať," konštatovala riaditeľka. Ide najmä o žiakov z blízkej osady, ktorý počas prerušenia vyučovania pre COVID-19 neboli napojení na vyučovanie cez internet. Program bude celodenný, prvý týždeň sa ponesie v znamení čitateľskej a finančnej gramotnosti, následne pridajú v rámci zážitkového učenia poznávanie miestnej histórie a dávnych remesiel. "Na letnú školu sa tešia nielen žiaci, ale aj naši učitelia, radi sme program pripravovali," dodala riaditeľka.

V Štiavnických Baniach si žiaci počas letnej školy prehĺbia prírodovedné vedomosti

Štiavnické Bane 10. augusta (TASR) - Na upevňovanie a prehlbovanie prírodovednej gramotnosti je zameraná letná škola, ktorú v Štiavnických Baniach v týchto dňoch absolvuje celkom 18 školákov. Podľa riaditeľa Základnej školy s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach Pavla Michala sú medzi nimi žiaci prvého aj druhého stupňa.

"Keďže sme ako škola prírodovedne zameraní, tak aj letná škola je zameraná na prírodovednú gramotnosť," priblížil riaditeľ s tým, že s deťmi budú väčšinu času tráviť v exteriéri. Zamerajú sa najmä na pozorovanie a určovanie zveri, deti si vyskúšajú jej vábenie a hovoriť si budú aj o kvalite vôd. "Budeme pozorovať rozdiely vo vode. Keďže máme na našich tajchoch turistickú sezónu, tak budeme sledovať zloženie a hodnoty vody a porovnávať ich s vodou v našich jazierkach, ktoré máme na škole," dodal Michal.
      
Škola má aktuálne približne 190 žiakov, riaditeľ očakával, že záujem o letnú školu bude zo strany rodičov väčší. Požiadavky na doplnenie nejakých konkrétnych vedomostí u detí podľa jeho slov od rodičov nezaznamenal. Vysvetľuje si to aj tým, že vyučovanie sa počas "korona prázdnin" snažili plnohodnotne nahradiť aj vďaka pevnému rozvrhu a online vyučovaniu, ktoré spustili takmer od ich začiatku.
      
V príprave online vyučovania im podľa riaditeľa pomohli aj skúsenosti austrálskeho lektora angličtiny, ktorý na škole pôsobí. "Mali sme 95-percentné pripojenie všetkých žiakov, pritom sme v oblasti, kde máme viac sociálne slabších rodín. Zorganizovali sme zbierky telefónov, rodičia aj učitelia podonášali tablety a telefóny, ktoré sme dali deťom, ktoré nemali vlastné," skonštatoval.
      
Problémy s chýbajúcim internetovým pokrytím riešila škola aj v spolupráci so starostami okolitých obcí, odkiaľ žiaci pochádzajú. "Tam, kde nebolo wifi pripojenie alebo dáta, sme sa dohodli so starostami obcí, aby nám vytvorili priestor na úradoch, kde ten internet je," dodal Michal.
      
V novom školskom roku očakáva škola mierny prírastok žiakov. Vyučovanie počas neho skvalitní aj nová environmentálna učebňa, ktorú na škole dokončili v týchto dňoch, či ďalšia ukážka biotopu v exteriéri školy, ktorá tentoraz približuje horskú bystrinu. Za najdôležitejšie však riaditeľ v novom školskom roku považuje to, aby si deti opäť zvykli na školský režim. "Predsa tie tri mesiace, ktoré boli doma, je cítiť," dodal.

V Trenčianskom kraji podporí rezort školstva letné školy sumou 32.500 eur

Trenčín 10. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR podporí v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) projekty letných škôl v 24 školách celkovou sumou 32.500 eur. Informoval o tom rezort školstva na svojej webovej stránke.
      
Cieľom letných škôl je pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy. Rezort školstva vyčlenil na projekt letných škôl 500.000 eur, pričom podporil 244 projektov. Podporené školy budú realizovať 581 cyklov v celkovej dĺžke trvania 19.225 hodín pre 8553 detí. Najviac letných škôl bude v Prešovskom samosprávnom kraji (43), najmenej v Bratislavskom samosprávnom kraji (12).
      
Letné školy môžu žiaci navštevovať od 10. do 28. augusta, vždy od pondelka do piatka. Sú dobrovoľné pre školy, žiakov aj učiteľov. Vzdelávanie podľa ministerstva bude mať zážitkový, hravý a tvorivý charakter. Na projekty letných škôl rozdelilo ministerstvo 375.800 eur. Nevyužité peniaze z tohto zámeru plánuje rezort nasmerovať do regionálneho školstva.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]