Autor textu: TASR
19.08.2020

Obec Radnovce chce rozšíriť základnú školu o druhý stupeň

Rozšírenie školy o druhý stupeň musí obci ako zriaďovateľovi povoliť ministerstvo školstva.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Radnovce 19. augusta (TASR) – Rozšírenie miestnej základnej školy (ZŠ) o druhý stupeň je jedným z plánov samosprávy obce Radnovce v Rimavskosobotskom okrese v oblasti školstva. Podľa starostu Aladára Bariho sú na to v dedine vhodné predpoklady, napríklad dostatok detí či nová školská budova.
      
„Do základnej školy v susednej Bátke chodieva od nás nejakých 60 – 70 žiakov a do Rimavskej Seči ďalších 10 až 15. Vedeli by sme teda zvyšovať kapacitu našej školy postupným pridávaním ročníkov, takže by vznikla plnoorganizovaná škola s 1. až 9. ročníkom,“ podotkol Bari. Takéto riešenie by podľa neho prinieslo hneď niekoľko výhod. „Deti by boli doma, nemuseli by cestovať a bol by väčší dohľad zo strany rodičov. Tým pádom by sme znížili aj záškoláctvo či problematiku pri cestovaní autobusom,“ vymenoval starosta.
      
Rozšírenie školy o druhý stupeň musí obci ako zriaďovateľovi povoliť ministerstvo školstva a samospráva už túto záležitosť podľa Bariho riešila s bývalým štátnym tajomníkom Petrom Krajňákom. „Nemali sme však vtedy ešte postavenú novú budovu, do toho prišli voľby a vymenila sa vláda. Takže stále máme takýto zámer, ale celý kolobeh musíme rozbehnúť odznova,“ priblížil starosta, ktorý chce záležitosť začať riešiť ešte v tomto roku, aby v budúcom mohli terajší štvrtáci pokračovať v piatej triede priamo v Radnovciach.
      
Pôvodná školská budova v dedine už podľa neho nepostačovala ani pre potreby súčasného prvého stupňa ZŠ, jednu školskú triedu preto mali umiestnenú v škôlke. „Našťastie, školu sme už vyriešili postavením novej budovy so štyrmi triedami, na čo sme získali regionálny príspevok z akčného plánu rozvoja okresu,“ podotkol Bari s tým, že prvýkrát do nej deti nastúpia v septembri.
      
Prvý až štvrtý ročník ZŠ Radnovce s vyučovacím jazykom maďarským navštevuje v súčasnosti zhruba sto žiakov. Podľa starostu je však predpoklad, že ich počet bude stúpať, keďže v obci pribúdajú deti v predškolskom veku.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]