Autor textu: TASR
03.09.2020

Základná škola v Bošanoch má šesť nových odborných učební

Najväčšou spomedzi nových učební je podľa riaditeľky biologicko-chemická učebňa.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Henrich Mišovič

Bošany 3. septembra (TASR) - Základná škola v Bošanoch v okrese Partizánske bude mať šesť nových odborných učební. Slúžiť budú pre výučbu jazykov i prírodných vied. Ich vybudovanie obecná samospráva financovala z fondov Európskej únie a vlastných zdrojov. Do užívania ich škola odovzdala vo štvrtok.

"Zriadili sme šesť moderných učební, ktoré budú slúžiť na odborné vzdelávanie žiakov, to znamená na laboratórne práce, cvičenia," povedala riaditeľka ZŠ v Bošanoch Jana Kontúrová.

Najväčšou spomedzi nových učební je podľa nej biologicko-chemická učebňa, ktorá je rozdelená na dve časti. V jednej časti sa budú žiaci učiť v laviciach, v druhej je kompletne vybavené laboratórium. Škola tiež podľa riaditeľky zriadila i fyzikálnu učebňu, ktorá je rovnako rozdelená na pracovnú a laboratórnu časť. "Ďalej sme zriadili dielňu, teda polytechnickú učebňu, ktorá na škole chýbala. Máme tam kompletne vybavené pracovné stoly pre žiakov s vŕtačkami či náradím. Ďalšie dve učebne sú jazykové, pretože učíme veľa hodín anglického jazyka a od tohto školského roka máme i nemecký a ruský jazyk. Ešte máme učebňu informatiky, ktorá bola vybavená notebookmi," priblížila Kontúrová.

Zriadenie odborných učební stálo približne 200.000 eur, obec investíciu financovala z Integrovaného regionálneho operačného programu a svojich zdrojov. "Nevybavovali sme učebne len technikou, nábytkom a pomôckami, ale sme ich kompletne aj vymaľovali a upravili tak, aby zodpovedali vzhľadom a funkčnosťou 21. storočiu," doplnila Kontúrová.

Nové odborné učebne nie sú jedinou investíciou do školstva v obci. "Obec okrem toho, že podporuje svojimi finančnými prostriedkami ZŠ, podporuje i materskú školu, ktorej rekonštrukciu sme ukončili minulý rok, a takisto sme zrekonštruovali základnú umeleckú školu. Celkovo obec vynaložila za posledných päť rokov na financovanie školstva, rekonštrukcie a opravy viac ako 700.000 eur," spomenul starosta Branislav Pajda.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]