Autor textu: Viera Ristvejová
08.09.2020

Čo milujú všetky (s)tvory?

Košická knižnica v spolupráci s fotografmi pripravila sondu do sveta fantázie.

Základy politológie    Foto: Ján Šimko

Knižnica pre mládež mesta Košice sprístupní jedinečnú fotovýstavu, ktorá okrem pobavenia ponúka tiež možnosť odhaliť hlbší myšlienkový podtext autorov fotografií, prechádzajúci z filozofických obrazov až do absurdnej komiky. Slávnostná vernisáž výstavy Všetky (s)tvory milujú knihy sa uskutoční v pobočke LitPark v Kulturparku na Kukučínovej ulici č. 2 vo štvrtok 10. septembra 2020 o 17.00.

Výstavu pre knižnicu pripravili fotografi Katarína Hanková, Eva Kecseyová, Slavomír Szabó a Ján Šimko. „Našou snahou je prezentácia literatúry na základe emócií, ktoré môže v čitateľovi vyvolať názov knižného diela ešte skôr, ako si knihu prečíta,“ informuje za vystavujúcich fotografov Slavomír Szabó. „Niektoré z literárnych diel sú na to priam predurčené. Poskytujú bohaté možnosti predstavivosti, ktoré dokážeme fotograficky zobraziť. Napríklad taký titul ´Ako klobúk stratil hlavu´ vytvára kreatívny priestor, ktorý je možno stvárniť mnohorakými obrazovými prostriedkami, od zábavných až po šokujúce. Aj preto sme výstave dali podtitul: Fotografická sonda do neprebádaného sveta predstavivosti čitateľov. V určitom zmysle možno naše fotografie chápať ako obrazové glosy bez slov.“ Slavomír Szabó ďalej tiež uviedol, že fotografovaniu predchádzal široký výber vhodných knižných diel, návrhy obrazových scén a výber rôznorodých postáv vhodných pre emotívne reakcie - od hokejistu cez lesné strašidlo, motorkárku, baletku a ďalšie. 

pic
Nie je opica ako opica    Foto: Slavomír Szabó

„Výstava bude návštevníkom k dispozícii od 10. septembra do 11. októbra 2020. Je prvá svojho druhu u nás a pripravili ju pre nás fotografi s bohatými výstavnými skúsenosťami i oceneniami. Prezradím, že našim cieľom je ponúknuť ju potom ďalším knižniciam po celom Slovensku, aby si ju mohlo pozrieť, čo najviac čitateľov. Verím, že svojim atypickým stvárnením môže táto výstava ponúknuť opäť nové pohľady na svet kníh aj návštevníkom, ktorých hodnotový svet zatiaľ literatúra prílišne neovplyvnila,“ povedala za organizátora výstavy Kamila Prextová, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice a prezradila, že súčasťou programu vernisáže bude súťaž pre jej účastníkov. „V rámci nej môžu návštevníci získať až tridsať kníh z bohatej tvorby autorov Literárnej spoločnosti Pravé orechové alebo desať poukazov na zápis do knižnice zadarmo.“

Knižnica pre mládež mesta Košice pôsobí od roku 1955. Má dvadsať pobočiek po celom meste a jej služby využíva takmer štrnásťtisíc čitateľov. Na začiatku nového školského roka ponúkne knižnica svojim návštevníkom až tri výstavy: Toto je Šašek v pobočke Nezábudke, Všetky (s)tvory milujú knihy a výstavu ilustrácií Matúša Maťátka v pobočke LitPark. Knižnica zároveň dáva do pozornosti, že v jej priestoroch sa vyžaduje dodržiavanie hygienických a epidemiologických opatrení a hromadných podujatí sa nesmie zúčastniť osoba, ktorá vykazuje akékoľvek respiračné ochorenie, ktorá v posledných 14 dňoch bola mimo územia Slovenskej republiky v rizikových krajinách alebo nie si je vedomá, že by došla do kontaktu s osobou, ktorá je infikovaná ochorením COVID-19, resp. jej členovia domácnosti.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]