Autor textu: TASR
09.09.2020

Nárok na pandemické ošetrovné nebude, ak rodič nepošle dieťa do školy

Po novom tak pandemické ošetrovné nepatrí rodičovi v prípadoch, keď neprejaví záujem o účasť dieťaťa na vyučovaní z dôvodu obavy o jeho zdravie.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Nárok na pandemické ošetrovné nemá mať ten rodič, ktorý nedá svoje dieťa do školy pre obavy z nákazy novým koronavírusom, a to v prípade, ak bude neobmedzená prevádzka škôl a predškolských zariadení. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v stredu schválila vláda. Parlament má o nej rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.
      
Podľa platnej legislatívy je nárok na dávku pandemické ošetrovné okrem iného podmienený neúčasťou dieťaťa na výchovno-vzdelávacom procese v predškolských a školských zariadeniach, pričom o zaradení dieťaťa do výchovno-vzdelávacieho procesu rozhoduje rodič dieťaťa, čím de facto rozhoduje aj o svojom nároku na dávku pandemické ošetrovné. "Cieľom predloženého návrhu je odstrániť prípadné interpretačné nezrovnalosti v súvislosti s nárokom na dávku pandemické ošetrovné v čase riadne prebiehajúceho výchovno-vzdelávacieho procesu, teda neobmedzenej prevádzky škôl a predškolských zariadení," priblížil rezort práce v doložke vplyvov k novele zákona. Po novom tak pandemické ošetrovné nepatrí rodičovi v prípadoch, keď neprejaví záujem o účasť dieťaťa na vyučovaní z dôvodu obavy o jeho zdravie.
      
Rodič však bude mať aj naďalej nárok na pandemické ošetrovné v prípadoch, keď počas trvania krízovej situácie budú predškolské zariadenia, školy alebo ich časti, napríklad konkrétne triedy, uzatvorené na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]