Autor textu: Ľudmila Burjanová
10.09.2020

MAKS – matematická súťaž pre všetkých, ktorým to páli

Pri maksovských  úlohách žiaci s prekvapením zisťujú, že matematika nie sú len vzorce a naučené postupy.

Foto: MAKS

Matematika nepatrí v školách medzi najobľúbenejšie predmety, napriek tomu má MAKS už 27 ročnú tradíciu a maksovské úlohy si vyskúšalo viac ako pol milióna žiakov. Mnohí z nich sú dnes úspešní inžinieri, vedci, lekári. A mnohí do súťaže už prihlasujú vlastné deti. Lebo vedieť logicky a kriticky myslieť, popasovať sa s problémom, či čítať s porozumením, sú pre život veľmi dôležité zručnosti.

Na MAKS-ovi sa mi páči, že úlohy sú prepojené so životom, spájajú sa s  bežnými detskými aktivitami, sú aktuálne, moderné, pritom milé a zaujímavé. A hlavne – sú riešiteľné s použitím mentálnej vybavenosti príslušnej vekovej kategórie, trénujúc logiku, postreh a možno aj vtip riešiteľov.

M. Dományová, stará mama Maksáčky

MAKS je pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ a prímy – kvarty osemročných gymnázií
​​​​​​​
Aby bol pre dnešnú „počítačovú“ generáciu detí dostatočne pružný a zaujímavý, prebieha iba cez internet. Maksáči majú k dispozícii aj mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej majú MAKSa stále vo vrecku.

Matiku nemám až tak rada, ale MAKSa si vždy rada vyriešim.

Adelka
pic
Foto: MAKS

Ďakujem Maksovi za krásne chvíle, síce niekedy ste ma potrápili ťažšími príkladmi, ale stálo to zato. Maksa budem odporúčať kamarátom a dúfam, že aj na budúci rok budú také skvelé úlohy.

Maksáč

Úlohy 1. kola sú už v školách aj na stránke maks.sk. Termín prihlásenia do súťaže a odoslania odpovedí na 1. kolo je 5. október 2020.

Súťaž má 8 kôl, bojuje sa o tituly MAKSiHviezda či MAKSiFrajer a pekné ceny. Pri maksovských  úlohách žiaci s prekvapením zisťujú, že ich baví trochu sa potrápiť, že matematika nie sú len vzorce a naučené postupy, že mnohé úlohy vyžadujú skôr zdravý úsudok než náročné matematické vedomosti.

Už sa veľmi teším na ďalšie úlohy. Najmä na tie, ktoré mi dajú zabrať a aj na tie, ktoré nedokážem vyriešiť. Tie ma najviac bavia: keď uvidím správne riešenia, často mi ťukne „AHA“.

Lujza Lea

V minulom roku riešili Maksáči aj tieto úlohy. Ako by ste ich zvládli vy?

OBRUS
V centre mesta Oneway sú len jednosmerné ulice so zákazom zastavenia a parkovania. Študenti dopravnej školy robili prieskum, koľko áut priemerne každú hodinu vchádza do uličiek v centre a koľko ich vychádza. Výsledok svojho prieskumu zapísali do plánu (obr.). Šípky na pláne znázorňujú smer, ktorým sa po ulici môže jazdiť, čísla vyjadrujú počet áut, ktoré vchádzajú do ulice, príp. z nej vychádzajú. Aké číslo chýba na odtrhnutej časti plánu?

pic
Matematická úloha

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]