Autor textu: TASR
11.09.2020

Internáty UK nie sú vhodné na karanténne účely, tvrdí škola

O ubytovanie na internátoch Univerzity Komenského pôvodne požiadalo približne 700 študentov z rizikových krajín.

Na archívnej snímke žena s rúškom na tvári sedí v električke, v odraze okna je budova Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. FOTO

Bratislava 11. septembra (TASR) – Ubytovacie zariadenia Univerzity Komenského (UK) nie sú z technického hľadiska vhodné na karanténne účely, pre TASR to uviedla hovorkyňa univerzity Lenka Miller. V súčasnosti univerzita rokuje so Slovenskou technickou univerzitou (STU), ktorá by predbežne mohla poskytnúť približne 50 voľných miest vo svojom zariadení v Gabčíkove. 

"Ich možnosti však budú závisieť od momentálneho stavu. Tri štvrtiny ceny pobytu v karanténnom zariadení vládnych štipendistov z tretích krajín musí uhradiť fakulta," uviedla Miller. Ďalší študenti, ktorí na Slovensko prichádzajú zo zahraničia, podľa hovorkyne UK využívajú súkromné ubytovanie v hoteloch a prostredníctvom krátkodobých pobytov v súkromí.

O ubytovanie na internátoch Univerzity Komenského pôvodne požiadalo približne 700 študentov z rizikových krajín. "Univerzita nemá žiadne vlastné ubytovacie kapacity, v ktorých by táto skupina mohla absolvovať predpísanú samoizoláciu. Ostatní, a to najmä samoplatcovia, si tradične ubytovanie riešia na privátoch," poznamenala Miller. Presný počet zahraničných študentov v akademickom roku 2020/2021 bude poznať najväčšia slovenská univerzita začiatkom októbra, keď nastúpia na štúdium. "Niektorí zo zapísaných študentov alebo študentov prihlásených na program Erasmus+ môžu svoj pobyt ešte zrušiť," dodala hovorkyňa.

V ubytovacom zariadení STU v Gabčíkove, ktoré slúži ako karanténne centrum pre študentov, ktorí prídu na Slovensko z rizikových krajín, sa nachádzajú prví zahraniční študenti, ide o zhruba 100 študentov. "Možnosť prekonať povinnú izoláciu v Gabčíkove je otvorená aj pre študentov z iných slovenských univerzít, spolupracujeme pritom s UK v Bratislave, Žilinskou univerzitou v Žiline, Univerzitou sv. Cyrila a Metoda v Trnave a Trnavskou univerzitou v Trnave," priblížil pre TASR hovorca STU Fedor Blaščák. Prvé odbery vzoriek na testovanie sa plánujú na nedeľu 13. septembra.




Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]