Autor textu: Monika Šupatíková
30.09.2020

Komiksová postavička Jožko Fľak rozosmieva návštevníkov novomestskej Galérie kresleného humoru

Pri pohľade na vystavené kresby a komiksy vážna nezostane ani jedna tvár návštevníkov.

Foto: Bruno Horecký vystavuje svoje kresby v novomestskej Galérii kresleného humoru

Bratislava 30.09.2020 (Skolske.sk) 

Do Nového Mesta nad Váhom zavítala známa komiksová postavička Jožko Fľak. Priaznivci komiksov, kresieb a humoru Bruna Horeckého si prídu na svoje v Galérii kresleného humoru. Výstava komiksov a kresieb Bruna Horeckého „Jožko Fľak – super žiak“ potrvá do 28. októbra 2020. Kresby Bruna Horeckého zabávajú deti aj dospelých Novomestskú Galériu Kresleného humoru zaplavili desiatky kresieb, komiksov a titulných strán časopisu Fľak. Pri pohľade na vystavené kresby a komiksy vážna nezostane ani jedna tvár návštevníkov. Známa postavička Jožko Fľak, jeho kamaráti fľakáči a fľakáčky a ich rodičia rozosmejú všetkých. "Vystavené celostranové ilustrácie a komiksy sú z časopisu Fľak, ktorý je určený čitateľom od 0 do 99 rokov. Časopis už vychádza 22 rokov. Vyrástli na ňom už dve generácie detí. Deti sú nielen jeho čitateľmi, ale aj spolutvorcami. Prispievajú svojimi kresbami," uviedol Bruno Horecký. Karikatúre a kreslenému humoru sa venuje už vyše 30 rokov. Známy martinský pedagóg, humorista a ilustrátor je aj tvorcom zábavného časopisu Fľak a obľúbenej postavičky Jožka Fľaka.

pic
Foto: Bruno Horecký vystavuje svoje kresby v novomestskej Galérii kresleného humoru

Jožko Fľak bojuje aj proti koronavírusu Na aktuálnej výstave návštevníkov zabáva nielen Jožko Fľak, ale aj jeho spolužiak Dežko, ich kamaráti a rodičia. Jožko Fľak sa v humorných komiksoch premení na superzáchranára, bojuje proti fajčeniu, požiarom, krádežiam, úrazom, koronavírusu, učí chrániť si zdravie, vysvetľuje ako používať tiesňové linky. Aj počas pandémie sa správa veľmi zodpovedne, poctivo nosí rúško, umýva si ruky. Detektív Fľakaču zase hľadá ukradnutý zlatý mikrofón či výmyselníkov, ktorí posprejovali školu. Nechýbajú ani fľakozvery, fľakozmrzliny i fľakoježkovia. A to všetko s istou dávkou humoru. Deti sú inšpiráciou i motiváciou Inšpiráciu pre svoju tvorbu Bruno Horecký čerpá z každodennej reality. Kreslí takmer každý deň. Úsmevným spôsobom zachytáva situácie, s ktorými sa denne stretáva a tie pretavuje do svojich komiksov. "Inšpiráciou je spoločnosť a ľudia okolo mňa. No najväčšou inšpiráciou sú deti, žiaci. Keďže som aj pedagóg, sledujem ich reakcie, priamo keď čítajú Fľak. Vidím na čom sa smejú, ktorá rubrika, alebo komiks sa im páči," povedal Bruno Horecký. Detský čitateľ je podľa jeho slov oveľa vďačnejší a veselší a preto ho aj viac motivuje. "Deti sa stále radi smejú a zabávajú. Detský humor je úprimný a preto ho robím oveľa radšej," skonštatoval.

pic
Foto: Bruno Horecký vystavuje svoje kresby v novomestskej Galérii kresleného humoru

Bruno Horecký: Smejme sa dnes, lebo zajtra bude neskoro! Svoju prvú karikatúru Bruno Horecký nakreslil ako 11-ročný. Výstav kresleného humoru sa zúčastňuje už 38 rokov. "Ako 15-ročný som sa v roku 1982 zúčastnil prvého ročníka výstavy kresleného humoru Novomestský osteň," prezradil. Najviac ho preslávil jeho kreslený komiksový hrdina s veľkým nosom so siedmimi pehami a siedmimi vlasmi na hlave Jožko Fľak, ktorý baví a rozosmieva všetkých malých a veľkých po celom Slovensku. "Kresby Bruna Horeckého majú svieži, zábavný a okamžite zrozumiteľný štýl. Je nevyhnutné naplno si vychutnať základnú myšlienku, ktorá je plná nápadov. S veľkou ľudskosťou sa smeje z rôznych situácií a nabáda k pozitívnemu mysleniu a pretváraniu zla na dobro," povedal kurátor výstavy Vladimír Pavlík. Mottom Bruna Horeckého je: Smejme sa dnes, lebo zajtra bude neskoro! "Dúfam, že humor ma nikdy neprejde," dodal s úsmevom Bruno Horecký. 

pic
Foto: Bruno Horecký vystavuje svoje kresby v novomestskej Galérii kresleného humoru
pic
Foto: Z vernisáže výstavy (Zľava - Bruno Horecký, Vladimír Pavlík, Mária Volárová)
pic
Foto: Z vernisáže výstavy (Zľava - Bruno Horecký, Vladimír Pavlík)
pic
Foto: Z výstavy Bruna Horeckého
pic
Foto: Z výstavy Bruna Horeckého
pic
Foto: Z výstavy Bruna Horeckého 
pic
Foto: Z výstavy Bruna Horeckého
pic
Foto: Z výstavy Bruna Horeckého

Text a foto: Monika Šupatíková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]