Autor textu: Mária Tarišková
02.10.2020

Office 365 je pre školy stále zadarmo

Prepnite si skúšobné licencie a využívajte nové funkcie Microsoft Teams pre školy.

Foto: Microsoft

Bratislava 02.10.2020 (Skolske.sk/OTS)

Na jar tohto roka sa brány škôl zavreli na dlhé tri mesiace. Školy zo dňa na deň preskočili do digitálnej doby a začali vyučovať online. Spoločnosť Microsoft vníma prístup k vzdelávaniu a k technológiám ako svoj kľúčový záväzok. V rámci tohto záväzku poskytuje už 12 rokov školám licenciu Office 365 zadarmo. Mnoho škôl využilo možnosť prechodu na Office 365 počas mimoriadnej situácie na jar tohto roku a získali tak skúšobnú licenciu na šesť mesiacov zadarmo. Veľmi jednoducho si ju môžu prepnúť a získať tak licenciu A1 zadarmo aj naďalej. Stačí, ak budú postupovať podľa nasledujúceho návodu:
1.       Pridať v Správcovi Office 365 (Microsoft 365 admin centre) v časti Nastavenia – Domény svoju skutočnú doménu a na základe vygenerovaného DNS záznamu ho pridať k doméne a overiť tak jej vlastníctvo.
2.       Po overení vlastníctva a automatickom overení nároku na akademickú cenu (t. j. aj verziu A1 zadarmo) v časti Fakturácia – Kúpiť služby si „zakúpiť“ (sú za 0 EUR) licenciu A1 (bez označenia skúšobná verzia) pre študentov i pre učiteľov. V priebehu nákupu týchto licencií Office 365 spozná, že žiakom a učiteľom je už pridelená dočasná polročná licencia A1, a ponúkne možnosť automatického prehodenia skúšobných verzií A1 za plnohodnotné, ktoré nemajú dátum vypršania. Tým je celý proces dokončený.
3.       Ak škola nemá ešte v časti Kúpiť služby dostupné k nákupu verzie A1, pravdepodobne  doména školy ešte nebola overená ako akademická. To môžu urobiť cez technickú podporu, kde v časti Podpora – Nová servisná požiadavka zažiadajú o pomoc, kde v rámci telefonickej podpory získajú asistenciu s nastavením domény Office 365 ako akademickej.
 
Najviac využívanou aplikáciou v rámci Office 365 v školách sú obľúbené Microsoft Teams. Spoločnosť Microsoft v posledných dňoch predstavila mnoho nových funkcií v tejto obľúbenej aplikácii, ktorú školy intenzívne používajú počas prezenčnej i dištančnej výučby.

Už počas leta sa mohli školy oboznámiť s novými funkciami, medzi ktoré patrí napríklad zdvihnutie ruky/prihlásenie sa o slovo, možnosť stiahnutia prezenčnej listiny z online hodiny alebo výmena pozadia v obraze za vyučujúcim. Noviniek, s ktorými sa učitelia vo svojich aplikáciách Teams môžu už teraz stretnúť alebo sa v najbližšom čase stretnú, je však podstatne viac. Mnohé z nich navyše vznikli práve aj na základe spätnej väzby od učiteľov:
·       Prenos obrazu až pre 49 účastníkov – pre mnoho učiteľov je dôležité vidieť celú triedu spolu. Microsoft Teams umožní už čoskoro zobraziť až 49 kamier naraz.
·       Spoločný režim – vidieť naraz až 49 žiakov je skvelé, ale ešte lepšie je vidieť sa spoločne v jednej miestnosti. A keď hovoríme o školách, tak ideálne v laviciach. Spoločný režim využíva pokročilé možnosti videokamier, keď presunie obraz z kamery žiaka a umiestni ho do virtuálnej triedy!
·       Dynamický režim – vďaka dynamickému režimu si budete môcť zvoliť také zobrazenie obsahu stretnutia, ktoré vám vyhovuje najviac. Chcete vidieť prezentáciu aj s účastníkmi? Nie je problém. Chcete vidieť menej účastníkov, ale na väčšej časti obrazovky? Ako si prajete!
·       Zlepšenie online tabule Whiteboard – v rámci online schôdzok máte možnosť využiť aj tabuľu Whiteboard. Tá teraz dostáva ďalšie nové funkcie, ako sú nalepovacie štítky, práca s textom a po novom bude tiež možné nastaviť, či účastníci majú možnosť do tabule rovno kresliť alebo nie.
·       Skupinové miestnosti – jedna z najžiadanejších funkcií pre Teams je tu. Pedagógovia budú mať možnosť si rozdeliť triedu automaticky alebo manuálne do menších pracovných skupiniek so samostatnými online schôdzkami, kde budú žiaci skupinovo pracovať. A vyučujúci sa potom môžu podľa potreby do jednotlivých skupiniek pripájať a pomáhať vybranej skupine.
·       Prehľad o digitálnej aktivite v Teams – vďaka doplnku Insight môže mať každý vlastník tímu prehľad o digitálnej aktivite žiakov. Po novom je tento doplnok dostupný aj pre vedenie školy, ktoré tak získava jedinečný pohľad na digitálnu aktivitu celej školy.

Na stránkach blog.vzdelavameprebuducnost.sk sú pre školy k dispozícii záznamy z webinárov, príručky a ďalšie materiály, ktoré ponúkajú celý rad možností, ako sa v danej tematike ďalej vzdelávať a ako prehlbovať svoje znalosti a zručnosti.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]