Autor textu: Eva Chalányová
26.10.2020

Bolo raz jabĺčko krásne, malo líčka červené…

Jablko je jedným z najzdravších druhov ovocia. 

Foto: Eva Chalányová

Je sladké, voňavé, šťavnaté. Zásobuje naše telo silou vďaka ovocným kyselinám, uhasí smäd, zasýti. Môžeme si ho dopriať v rôznej podobe: priamo zo stromu, nasušené do zásoby, v džemoch, marmeládach, kompótoch, detských výživách. Výborné sú aj šťavy, smooothy, či iná tekutá forma. A čo také jablkové koláče? To je ozajstná pochúťka.

pic
Foto: Zuzana Palatinusová

Význam pre zdravie:
1. vďaka obsahu vitamínu C udržuje imunitný systém v kondícii, aby zneškodnil útočiace baktérie a vírusy. Týka sa to aj voľných radikálov v podobe škodlivých ultrafialových lúčov a toxických látok zo životného prostredia
2. dezinfikuje ústnu dutinu, masíruje ďasná a čiastočne aj čistí zuby – nenahradí ale dôkladné čistenie zubov
3. pravidelná konzumácia pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia, reumatizmus, dnu a celkovo rýchlejšie sa zotaviť po chorobe
4. diabetici ocenia jeho schopnosť regulácie hladiny cukru v krvi
5. kyseliny v jablku regulujú kyslosť žalúdka
6. má čistiacu schopnosť, ktorá sa prejaví predovšetkým pri zápche
7. kvercetín (žlté prírodné farbivo) obsiahnutý v jablku zabraňuje tvorbe rakovinových buniek
8. pektín zase znižuje hladinu cholesterolu a chráni tak žily a tepny pred kôrnatením
9. chráni mozog pred Alzheimerom a Parkinsonom
10. horúca šťava z jabĺk rozpúšťa a reguluje hlieny, je účinná proti horúčke.
11. jablkové pyré slúži ako liek pri žalúdočných a črevných kataroch, najmä u malých detí
12. podusené jablká zmiešané s olivovým olejom sa odporúča prikladať na zle sa hojace rany

pic
Foto: Gabriela Kováčiková

Práve toto sa píše v jednom článku. Takýchto článkov je nekonečne veľa a poznatkov o jablku ešte viac. Nuž práve takéto poznatky nás viedli k tomu, že sme si aj v našej Materskej škole Hollého 3 v Hlohovci zasadili do kvetináča na terase pomaly rastúcu jabloň. Deti priamo pozorovali sadenie, naučili sa z čoho sa stromček skladá a čo potrebuje k životu. Potom sme ho polievali a pozorovali, či sa mu u nás zapáči. Prvý rok mu rozkvitli štyri kvietky. Zimu prežil na terase, starostlivo zabalený až po korunu v kartóne. Keby ste boli videli tú radosť keď začal púšťať prvé lístočky a potom kvietky. Urodilo sa nám päť krásnych zelených jabĺčok. Oberačka bola veselá. 21. októbra sme  si urobili ochutnávku našich, ale aj iných druhov jabĺk. Na zimu sa zasa postaráme o jablonku, aby sme sa na budúci rok z nej tešili. Jablko je mňamka, skúste to aj vy.

pic
Foto: Nina Čerešníková
pic
Foto: Zuzana Kováčová

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]