Autor textu: TASR
27.10.2020

Vplyv rozhodnutia AS STU sa podľa Šajgalíka nedá zanedbať

Predseda SAV vyjadril Fikarovi vďaku za doterajšiu spoluprácu.

Na archívnej snímke predseda Slovenskej akadémie vied, profesor Pavol Šajgalík. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 27. októbra (TASR) – Predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík plne rešpektuje odvolanie rektora Miroslava Fikara ako vnútornú záležitosť Slovenskej technickej univerzity (STU). Na druhej strane, vplyv rozhodnutia Akademického senátu (AS) STU na vonkajšie prostredie sa však nedá zanedbať. Uviedol to v reakcii pre TASR po pondelkovom (26. 10.) zasadnutí AS STU, ktorý odsúhlasil návrh na odvolanie rektora.

"Aj preto by som chcel reagovať na argumenty, ktoré boli dôvodom na odvolanie rektora Miroslava Fikara. Poznám profesora Fikara ako vynikajúceho vedeckého pracovníka s manažérskymi schopnosťami," povedal Šajgalík. Vždy podľa neho zastával záujmy STU a ako človek s víziou rozmýšľal nad zlepšením postavenia STU nielen doma, ale aj vo svete. "Ak je takto postavená vízia hlavným argumentom odvolania, tak ja mu nerozumiem. Argumenty rektora v jeho príhovore boli dosť vážne na vyvolanie serióznej diskusie a do istej miery aj vznik pochybností o správnosti následného kroku AS STU," povedal Šajgalík.

Predseda SAV vyjadril Fikarovi vďaku za doterajšiu spoluprácu. Poukázal, že bola vždy založená na vzájomnej a úprimnej snahe hľadania ciest na zvyšovanie úrovne vysokoškolského vzdelávania a vedy v Slovenskej republike.

AS STU odsúhlasil návrh na odvolanie rektora Fikara. Za jeho odvolanie hlasovalo v pondelok počas zasadnutia AS STU 42 senátorov, proti bolo 14, zdržali sa traja.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]