Autor textu: Zuzana Peternai
16.11.2020

Počuli ste o Erasmus+? A o Erasmus+ Days?

Upútavka na #ErasmusDays. 

Určite ste už počuli frázu Erasmus+, hlavne keď robíte v školstve. Je to program Európskej únie, ktorý poskytuje granty pre široké spektrum akcií a aktivít v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu. Program dáva príležitosť študentom, žiakom odbornej prípravy, pedagogickým zamestnancom, pracovníkom s mládežou a dobrovoľníkom stráviť obdobie v zahraničí a zlepšiť tak svoje poznatky, zručnosti a zamestnateľnosť. Program podporuje organizácie, ktoré sa môžu zapájať do projektovej spolupráce a v rámci partnerstiev zdieľať inovácie vo vzdelávaní, odbornej príprave a mládeže.

Na summite lídrov EÚ bol schválený návrh rozpočtu aj pre program Erasmus+ vo výške 21.208 miliardy eur, čo je skvelá správa pre všetky školy, ktoré sa dlhodobo zapájajú alebo sa len plánujú zapojiť do programu Erasmus+. 

pic
Foto: archív školy

A čo je teda Erasmus+ Days? Je to iniciatíva, ktorá priblíži program Erasmus+ a jeho možnosti verejnosti prostredníctvom rôznych aktivít a podujatí, ktorých cieľom je predstaviť úspešných realizátorov a ich projekty a podeliť sa o skúsenosti účastníkov Erasmus+ mobilít zo zahraničia. Do celosvetovej iniciatívy sa zapojilo 84 krajín s viac ako 5000 podujatiami, čo robí štvrtý ročník #ErasmusDays doposiaľ najúspešnejším. Na Slovensku sa v priebehu #ErasmusDays, od 15. do 17. októbra 2020, uskutočnilo 65 rôznych aktivít.

pic
infografika SAAIC

Hoci podmienky na zapojenie sa do iniciatívy boli sťažené vzhľadom na prijaté opatrenia na zamedzenie šíreniu koronavírusu, slovenskí realizátori vymysleli zaujímavé a kreatívne aktivity, ktoré vedeli uskutočniť v obmedzenom režime alebo vo virtuálnej forme. Aj Gymnázium Petra Pázmáňa sa už druhýkrát zapojilo do tejto iniciatívy, tento rok s veľkolepým programom na tri dni, keďže na škole máme tri projekty Erasmus+. Vzhľadom na prijaté opatrenia sa niektoré museli pretransformovať, ale myslíme si, že sa nám podarilo dôstojne osláviť Erasmus+ Days.

pic
Foto: archív školy

15. októbra sme sa venovali programu Erasmus+ a novému typu projektov v programe KA1, kde naša škola je koordinátorom konzorcia štyroch novozámockých škôl. Keďže v čase realizácie bol zákaz zhromažďovania, celú akciu sme vysielali naživo cez sociálne siete (video dostupné na https://fb.watch/1tvka9If4X/). Prítomných privítala pani generálna riaditeľka sekcie národnostného a inkluzívneho vzdelávania Ministerstva školstva SR Monika Gajdácsová, následne pán podpredseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Ing. Tibor Csenger referoval o projektových aktivitách stredných škôl v kraji. O programe Erasmus+, začiatkoch a súčasnosti prednášala pani Zuzana Szabóová z kancelárie Europe Direct v Komárne, o možnostiach Erasmus+ pre školy podala cenné informácie pani Naďa Cisárová, konzultantka národnej agentúry SAAIC, ktorá vyzdvihla aktívnu zapojenosť Gymnázia P. Pázmáňa s vjm do rôznych projektov.

​​​​​​​V druhej časti konferencie sa účastníci oboznámili so školou a s realizovanými projektmi školy, následne sa mohli venovať možnostiam v programe KA1, teda vzdelávaniu učiteľov. Na vlastnom príklade PaedDr. Andrea Priskinová porozprávala o kurze robotiky na Malte a jej skúsenostiach so zahraničným kurzom. V závere pani riaditeľka gymnázia predstavila nový projekt s názvom Zdokonaľme sa, ktorý združuje miestnu Základnú školu G. Czuczora, Základnú umeleckú školu, Materskú školu P. Blahu a gymnázium, a počas dvoch rokov poskytne možnosti ďalšieho vzdelávania učiteľov v zahraničí.

pic
Foto: archív školy

16. októbra sme sa orientovali na školské projekty KA2. S bývalými aj súčasnými partnermi sme naplánovali online stretnutia, kde z našej strany boli prítomní len dvaja žiaci, ale na druhej strane éteru boli celé triedy. Rozprávali sme sa o skúsenostiach s programom, účastníci mobilít si zaspomínali na svoje cesty a navnadili žiakov na budúce mobility, my učitelia sme sa navzájom pochválili, čo všetko nám program Erasmus+ dáva a prečo je dôležité zapájať sa do iniciatív.

pic
Foto: archív školy

17. októbra sme mali naplánované celodňové školenie ako spojiť realizáciu projektu Erasmus+a rôzne aktivity v projekte s platformou eTwinnig, no namiesto prezenčného školenia sme napokon zorganizovali webinár pre záujemcov z celého Slovenska (dostupný na https://www.youtube.com/watch?v=ko85zwozgUA).

pic
logo eTwinning

Oslavy sme zavŕšili v pondelok, 19. októbra darovaním krvi, kde aj napriek dištančnej forme vzdelávania prišlo až 8 žiakov školy, na čo sme patrične hrdí.

pic
Foto: archív školy

Napriek nepriaznivej situácii bolo do medzinárodnej iniciatívy #ErasmusDays zaregistrovaných o 20 podujatí viac ako v minulom roku a realizátori programu Erasmus+ na Slovensku tým vyslali signál, že si uvedomujú pozitívny dopad programu na účastníkov mobilít aj vzdelávacie inštitúcie a veria, že program Erasmus+ bude naďalej ponúkať svoje možnosti na skvalitňovanie vzdelávania aj v nasledujúcom programovom období 2021 – 2027.
​​​​​​​
Všetky podujatia, ktoré sa zrealizovali vo svete, nájdete na medzinárodnej mape www.erasmusdays.eu. Zoznam podujatí organizovaných na Slovensku nájdete na slovenskej webstránke iniciatívy.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]