Autor textu: TASR
13.11.2020

Od pondelka sa budú niektorí žiaci môcť učiť v skupinách

Vyučovanie sa v malých skupinách môže realizovať, ak to umožňujú prevádzkové podmienky a ak tak rozhodne zriaďovateľ.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Bratislava 13. novembra (TASR) – Od pondelka 16. novembra sa budú môcť žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia vzdelávať v malých skupinách v základných a stredných školách, ak im podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu. Vyplýva to z rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) zverejnenom na webe rezortu školstva.

Vyučovanie sa v malých skupinách môže realizovať, ak to umožňujú prevádzkové podmienky a ak tak rozhodne zriaďovateľ. "Malou skupinou sa rozumie skupina najviac piatich žiakov a jedného pedagogického zamestnanca," vyplýva z rozhodnutia ministra školstva. Dôvodom návratu týchto žiakov do škôl je, že často nemajú zabezpečené základné životné podmienky a nemajú k dispozícii ani počítač či tablet na vzdelávanie sa v dištančnej forme. Počas prvej vlny pandémie sa podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) ukázalo, že 52.000 detí nemalo prístup k vzdelaniu. Dodal, že tieto deti sa musia čím skôr vtiahnuť do vzdelávacieho procesu. 

Rovnako sa od pondelka obnovuje školské vyučovanie aj v stredných špeciálnych školách, odborných učilištiach a praktických školách. Obnovuje sa aj prevádzka školských internátov a zariadení školského stravovania pre žiakov stredných špeciálnych škôl, odborných učilíšť a praktických škôl.

Z rozhodnutia ministra školstva vyplýva, že ak to prevádzkové podmienky umožňujú a ak tak rozhodne zriaďovateľ, v prevádzke zariadení školského stravovania sa umožňuje konzumácia a výdaj jedál a nápojov pre žiakov základných škôl a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia bez prístupu k dištančnému vzdelávaniu. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]