Autor textu: Ľuboš Lehocký
19.11.2020

Je to komplikovanejšie ako normálna výučba. Rozhovor so študentkou dizajnu.

To, že sme doma, vo mne často vyvoláva pocit, že mám prázdniny, a preto nestíham všetko tak, ako by som chcela, vraví v rozhovore Karin Hrončiaková, študentka Školy dizajnu.

Kresba Karin Hrončiakovej

Bratislava 19.11.2020 (skolske.sk, skoladizajnu.sk)

pic
Karin študuje grafický a priestorový dizajn na bratislavskej Škole dizajnu - Súkromnej škole umeleckého priemyslu Bohumila Baču.

 
Ako zvládaš dištančné štúdium? Je to komplikovanejšie, ako chodiť normálne do školy? 
Sú dni, keď toho nie je veľa a zvládam to super, ale sú aj dni, keď neviem čo skôr. Dosť ma asi vyrušuje, že som doma, v prostredí, kde sa vždy nájde niečo, čo vie odpútať moju pozornosť. Najhorší priatelia sú asi mobil a Netflix. Vo všeobecnosti mám pocit, že je to komplikovanejšie ako normálna výučba. Nie vždy vieme na diaľku s niektorými učiteľmi komunikovať tak ako v škole, a tým sa naša práca len komplikuje.
 
Má to aj svoje výhody?
Určite má. Asi tou najväčšou je, že som doma, vo svojej izbe s mäkkou posteľou a nie na internáte.  Môžem byť tiež s ľuďmi, na ktorých sa čas inak nenájde, keďže cez týždeň som v Bratislave a doma trávim len víkend. A jednou z asi najväčších výhod je, že si môžem zlepšovať svoje kuchárske schopnosti a skúšať nové recepty. :)

Myslíš, že sa pedagógovia dokázali dobre prispôsobiť novej situácii? A zvykli ste si už vy – študentky a študenti?
Podľa mňa áno. Dennodenne sa nám snažia poskytnúť čo najviac. Online hodiny sú väčšinou sranda a aspoň na chvíľu sa cítim, ako keby som nesedela vo svojej izbe. Nie som si ale občas istá, či sme si zvykli my. To, že sme doma, vo mne často vyvoláva pocit, že mám prázdniny, a preto nestíham všetko tak, ako by som chcela. Stále si asi neviem vybudovať taký pevný režim, ako mám v škole.

Občas sa prehrabávam v mobile, v starých fotkách a videách z hodín a asi najviac mi chýba tá sranda, ktorú sme zažívali...

Karin Hrončiaková


Čo by si vylepšila na súčasnej podobe dištančnej formy vzdelávania? Čo by mohlo byť inak?
Niektorí učitelia by sa občas mohli medzi sebou dohodnúť a nedávať nám toho naraz tak veľa. :) Všetko je ale asi aj o tom, ako si kto dokáže rozvrhnúť čas. Ale nič zásadné by som nemenila, nejako sme si už „zvykli“.
 
Tešíš sa opäť do školy? Na čo a na koho?  
Jasné, že áno, ja tam vlastne asi aj rada chodím, aj keď pred pár rokmi by som asi toto nepriznala. :) Najviac sa teším na kamarátov a spolužiakov, ale aj na učiteľov. Občas sa prehrabávam v mobile, v starých fotkách a videách z hodín a asi najviac mi chýba tá sranda, ktorú sme zažívali hlavne na niekoľkohodinovkách odborných predmetov, keď sa nám už nechcelo robiť :)

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]