Autor textu: Patrik Mindžák
24.11.2020

Neznáma situácia pre tenistov

Ako vyzerala reštartovaná sezóna?

Ruský tenista Daniil Medvedev pózuje s trofejou po víťazstve nad Rakúšanom Dominicom Thiemom vo finále mužskej dvojhry na turnaji majstrov v Londýne v

Bratislava 24.11.2020 (Skolske.sk)

Takúto sezónu si tenisový svet nepamätá. V marci sa prerušila, pokračovalo sa až v auguste. Samozrejme, nejaké turnaje sa počas tohto obdobia odohrali, ale neboli pod hlavičkou ATP
alebo WTA. Išlo skôr o akési prípravné zápasy, ktoré mali za úlohu pripraviť hráčov na reštart. Niekomu to vyhovovalo a zúčastňovali sa na nich, iní zase trénovali na domácej úrovni.
Takmer polročná prestávka so zrušenými podujatiami a presunutým grandslamom, by sa už nemala opakovať. Organizátori jednotlivých turnajov dôkladne premýšľajú nad ďalším rokom, kde budú organizovať súťaže pod prísnymi hygienickými opatreniami. Jednou z možností je aj nepovoliť divákom vstup do tenisových stánkov, ak by to malo znamenať zelenú pre daný turnaj.

Súťaže, ktoré sa konali pred obnovím sezóny, boli prevažne bez väčších komplíkacií. Akces sa ale podaril turnaju, ktorým spoluorganizátorom bola svetová jednotka Novak Djokovič. Dvojica turnajov v rodisku Vajdovho zverenca a Chorvátsku s fanúšikmi na tribúnach priniesli neočakávané ovocie
​​​​​​​– koronavírus. Nakazil sa ním samotný Srb, jeho kolega z reprezentácie Troicki, taktiež aj Bulhar Dimitrov či Chorvát Čorič. Nasledovala veľká vlna kritiky za nulové opatrenia voči ochoreniu COVID-19.

Slovenské turnaje v Bratislave, Piešťanoch a v Žiline boli zorganizované profesionálne, so zmyslom pre bezpečnosť hráčov, trénerov a niekoľkých divákov. Pochvaľovali si všetci. Vydarený bol aj Pohár priateľstva medzi slovenskou a českou reprezentáciou vo všemožných vekových kategóriách
– od hráčov a hráčok do 14 rokov až po profesionálov. Zvíťazili naši susedia v pomere 8:2.
​​​​​​​Plánovala sa aj odveta, ktorá sa ale zrušila pre pokračovanie sezóny.

V auguste sa hráči mohli rozhodnúť, či budú cestovať do amerických bublín, alebo zostanú na európskych turnajoch. Nadal, Bartyová, Halepová odmietli letieť cez oceán pre obavy zo šírenia vírusu. Federer ukončil sezónu predčasne. Nastala tak príležitosť pre širší okruh hráčov na výhru grandslamu US Open. Tak sa i stalo – premiérový titul získalRakúšan Thiem, keď v päťsetovej bitke zdolal Nemca Zvereva. V ženskom pavúku zvíťazila Japonka Osaková, bol to jej tretí grandslamový titul v kariére. Porazená finalistka bola Bieloruska Azarenková, ktorá po materskej dovolenke konečne chytila ten správny dych a hrala famózny tenis.

Po dvoch týždňoch od ukončenia amerického dobrodružstva sa konal presunutý parížsky grandslam Roland Garros. Tentokrát sa roly vymenili. Mužský pavúk už trinásty raz ovládol španielsky suverén Nadal, ženskú časť ovládla tínedžerka Poľka Swiateková. Turnajom prešla bez straty jediného setu! Vo finále zdolala víťazku tohtoročného Australian Open Američanku Keninovú. Tento francúzsky grandslam bol aj posledným v tomto kalendárnom roku. Napriek celosvetovej pandémii sa podarilo úspešne zorganizovať a odohrať tieto najdôležitejšie turnaje roku. Až s výnimkou londýnskeho Wimbledonu, ktorého prípadný presun na jeseň nebol možný z dôvodu chladného počasia.
​​​​​​​Práve takéto podmienky panovali aj v hlavnom meste Francúzska, tenisti sa tak museli s nimi popasovať. Zvládli to na výbornú, i keď padli aj negatívne pripomienky od pár zúčastnených.

Záver sezóny vždy patrí najlepším tenistom a tenistkám aktuálneho kalendárneho roka. Okrem tohto. Pre pandémiu sa do konca roka neodohrajú turnaje v Číne, vrátane Turnaja majsteriek. Konať sa tak bude len londýnske vyvrcholenie pre mužských participantov. Argentínčan Schwartzman a Rus Rubľov sú jediní nováčikovia. Zvyšná šestica už tento turnaj pozná – či už dôverne ako Nadal, Djokovič, Zverev a Thiem, alebo zažili premiéru len minulý rok, a to v podaní Medvedeva a Tsitsipasa.
Práve noví účastníci tento turnaj nezvládli, chuť víťazstva zažil iba Rubľov, no na postup zo skupiny to nestačilo. Minuloročný víťaz Grék Tsitsipas vypadol už v základnej skupine, keď v zápase o postup nestačil na Nadala. Španielovu skupinu ovládol Thiem. Minuloročný zelenáč Medvedev tú svoju ovládol bez straty setu – padol na ňom aj Djokovič, ktorý ale taktiež postúpil do vyraďovacej fázy.

Prvé semifinále obstarali finalisti Australian Open 2020 – Thiem a Djokovič. Takisto ako aj v Austrálii, aj tu sa bojovalo až do posledného možného setu. Grandslam ovládol Srb, tento raz mu prehru Rakúšan vrátil. Bez mála trojhodinové zápolenie ukončil Thiem až šiestym mečbalom. Druhý súboj o finále bol medzi Medvedevom a Nadalom. Skúsenejší Španiel v druhom sete podával na výhru, podanie ale hrubo nezvládol – nezískal ani bod. Set napokon stratil v tajbrejku. Rozhodovalo sa opäť až v treťom sete. Dva brejky, oba v prospech ambiciózneho Rusa znamenali famózny postup
​​​​​​​do finále. Bola to jeho vôbec prvá výhra proti Nadalovi.

Finále si po roku zopakoval Thiem. Vlani padol na rakete Tsitsipasa. Motivácia bola o to vyššia, keďže svojho súpera porazil v semifinále US Open v septembri jednoznačne 3:0 na sety. Bilanciu tak zveľadil na 3 výhry a jednu prehru proti Rusovi. Ten svoju premiéru pred rokom nepremenil ani na jedinú výhru, naopak tentokrát kráčal turnajom bez prehry. Triumfy nad Djokovičom a Nadalom mu len pridali na sebavedomí.

Medvedev mal hneď pri prvom podaní súpera k dispozícii dva brejkbaly, neužil ich a pykal. Svoj jediný Rakúšan premenil a set doviedol do víťazného konca. Druhý set po uhájených servisoch dospel
do tajbrejku. Ten našiel v lepšom rozpoložení Rusa, ktorý ho zvládol jednoznačne 7:2 na body. Rozhodnúť sa tak muselo v poslednom treťom sete. Svoje podanie si nepostrážil len Thiem, Rakúšan padol druhýkrát po sebe vo finále tohto turnaja. Medvedev sa tak stal novým víťazom Turnaja majstrov. Stačili mu na to iba dve účasti.

Tenisový rok 2020 bol v mnohom špecifický. Kolotoč si na niečo také ani zďaleka nespomína. Niekomu pauza prospela, iným zase nie. S určitosťou sa nedá povedať, či sa práve Medvedev najlepšie pripravil na reštart sezóny, ale rozhodne jej záver patril spomínanému Rusovi, ktorý získal najdôležitejší titul svojej kariéry. Posledné tri ročníky vyhrali hráči pod 25 rokov, čo značí jediné.
​​​​​​​Mladí hráči začínajú nebezpečne hrýzť tzv. veľkú trojku – Federera, Nadala a Djokoviča. Nastáva v tenise generačná výmena?

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]