Autor textu: Mária Škultétyová
25.11.2020

Milá moja Katka!  

List k meninám.

FOTO TASR - Milan Kapusta

Bánovce nad Bebravou 25.11.2020 (Skolske.sk)

Neviem, koľko detí mi prešlo rukami. Istý čas som ľutovala, že som si neodkladala učiteľské zápisníky s ich menami. Ale viem, že ich za tie roky bolo veľa. Na veľa z nich som zabudla. Ale v pamäti mi niekoľko mien zostalo. A niekoľko z nich nosím stále v srdiečku. Som rada, že Ty patríš k nim. 
Hoci pamäť je nemilosrdná a dosť toho už vynecháva, som vďačná pánbožkovi za to, že si spomínam na pekné zážitky s Tebou. Nezabudnem na veľkú handrovú bábu, ktorú si vyrobila, aby ma suplovala a čakala za katedrou, kým prídem do triedy. Bolo to vtipné a milé zároveň. Nezabudnem na Tvoju iniciatívu pri výzdobe triedy. Bola si to Ty, čo si vyrobila  rámik okienka na stenu oproti katedre. Zavesila si naň štvorčekový záves, aby si do triedy priniesla kúsok domova a folklóru. Folklór a pekné veci si mala rada a to Ti zostalo. 
 
K láske k folklóru som Vás viedla na každej hodine, kde sa len dalo. Myslím, že sa mi to aj celkom podarilo - v Tvojom prípade určite. A rovnako som sa snažila naučiť Vás umeniu recitovať. Aj na to si bola veľmi šikovná. Spomínam si, že som si zavolala mamičku, aby som jej poradila, nech s Tebou zájde k logopédovi. Myslím, že to boli sykavky, čo nechceli poslúchať jazýček. Bolo roztomilé počúvať Ťa. Je veľa vecí z minulosti, na ktoré si pamätám. Nezabudnem ani na Tvojich milých rodičov, ktorí nám sponzorovali koncoročný výlet do Závady, nakúpili špekáčiky a občerstvenie pre celú triedu. A otecko spolu so mnou robil aj dozor pri Vás. Boli ste dobré deti. Boli to pekné chvíle, ostali pekné spomienky.
 
Asi pred rokom si ma navštívila aj so svojimi troma milými detičkami, aby si ma pozvala na program Kšiňanské Vänoce. Obdivovala som Ťa, ako také mladé žieňa zvláda starostlivosť o detičky. Vďaka Tebe som sa vrátila do dediny môjho detstva a do zvykov, ktoré si z domu pamätám.
 
Na toto všetko som si spomenula dnes, keď máš sviatok. Možno týmito slovami nevyjadrím všetko, čo cítim, ale chcem Ti povedať, že Ti ďakujem za všetky blahoželania k sviatkom, za všetky milé slová, že Ti ďakujem za to, že si. 
 

pic
Foto: Mária Škultétyová

Želám Ti všetko najlepšie, milá moja Katka! 
Posielam Ti ružu z mojej záhradky.
 
Tvoja triedna 

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]