Autor textu: TASR
26.11.2020

Veľká Fatra je obľúbená destinácia malých aj veľkých lyžiarov

Návštevníci tam nájdu viaceré lyžiarske strediská, ale môžu absolvovať aj zimnú turistiku, či relaxovať v horských chatách a hoteloch.

Na archívnej snímke z 29. decembra 2019 návštevníci na zasnežených svahoch v lyžiarskom stredisku Donovaly. FOTO TASR - Dušan Hein 

Bratislava 26. novembra (TASR) - Veľká Fatra, jedno z najrozsiahlejších pohorí na Slovensku, ktorého väčšinu územia zaberá Národný park Veľká Fatra, patrí k obľúbeným dovolenkovým destináciám v zimnom období. Návštevníci tam nájdu viaceré lyžiarske strediská, ale môžu absolvovať aj zimnú turistiku, či relaxovať v horských chatách a hoteloch, z ktorých viaceré ponúkajú wellnessové aktivity.

Zimnú dovolenkovú sezónu však výrazne ovplyvní vývoj pandemickej situácie na Slovensku a s ňou súvisiace prijaté opatrenia.

K najnavštevovanejším miestam Veľkej Fatry patria Donovaly. Horská rekreačná obec, ktorá leží v nadmorskej výške viac ako 900 metrov, sa nachádza približne 23 kilometrov od Banskej Bystrice. V obci sú rôznorodé možnosti ubytovania, viaceré s možnosťou wellnessu či bowlingu.

Pre lyžiarov ponúka lyžiarske stredisko PARK SNOW Donovaly, ktoré sa rozprestiera v nadmorskej výške 915 až 1402 metrov nad morom. K dispozícii je tu 11 zjazdoviek, jedna sedačková a jedna kombinovaná lanovka a viac ako desať vlekov. Malí lyžiari si tu môžu vyskúšať Fun Park, ktorý je najväčší v strednej Európe. Na svoje si prídu aj freerideri v Riders Parku. Medzi známe donovalské atrakcie patria psie a konské záprahy.

pic
Donoval,y foto z archívu. FOTO TASR - Dušan Hein

Pri Ružomberku sa v nadmorskej výške 567 až 1209 metrov nad morom nachádza známe veľkofatranské lyžiarske stredisko Ski Park Malinô Brdo. Ponúka 12 km zjazdoviek pre začiatočníkov aj náročných lyžiarov. Stredisko sa pýši aj jednou z vôbec najdlhších zjazdoviek na Slovensku, štyri kilometre dlhou zjazdovkou vedúcou až z vrcholu Malinô Brdo. V stredisku sú viaceré možnosti ubytovania, od chatiek, cez hotel až po apartmány. Neďaleko strediska je dedinka Vlkolínec, ktorá je zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Na hrebeni Veľkej Fatry vo výške približne 1400 metrov nad morom, približne 35 minút cesty autom od apartmánov Fatrapark sa rozprestiera Lyžiarske stredisko Smrekovica. Okrem zjazdoviek s dvoma vlekmi ponúka lyžiarsku škôlku a školu, bežkárske trate, skialpinistické trasy, sánkarský zjazd či prírodné klzisko.

pic
Na archívnej snímke lyžovačka v stredisku Malinô Brdo ski & bike park Ružomberok. FOTO TASR - Erika Ďurčová

Vo Veľkej Fatre si dovolenkári zalyžujú aj v strediskách, ktoré sa nachádzajú neďaleko obce Harmanec. Napríklad v stredisku Ski Turecká - Krížna, ktoré leží 11 km od obce v blízkosti Starých Hôr pri obci Turecká. Ponúka sedem zjazdoviek a šesť vlekov. Zjazdovky sú vhodnejšie pre skúsenejších lyžiarov.

Na turčianskej strane Veľkej Fatry, pod severnými svahmi vrchu Lysec (1381 m n. m.), 12 km od Martina sa nachádza Jasenská dolina, ktorá patrí medzi najznámejšie veľkofatranské doliny. Je to celoročné rekreačné centrum, v ktorom si lyžiari môžu vyskúšať zjazdovky v strediskách Kašová a Lehota.

Stredisko Kašová sa rozprestiera v dolnej časti Jasenskej doliny, necelé tri kilometre od obce Belá - Dulice. Svahy sú upravované, vhodné pre začiatočníkov i pokročilejších lyžiarov.

Lehota sa nachádza v strednej časti Jasenskej doliny. Lyžiarske terény sú vhodné pre náročnejších lyžiarov. Svahy sú upravované, ale závislé od snehových podmienok.

V Jasenskej doline sú výborné podmienky aj pre bežecké lyžovanie. Upravované sú tri bežecké trate v dĺžke sedem kilometrov.

pic
Na archívnej snímke lyžiari v lyžiarskom stredisku v Jasenskej doline v regióne Turiec. FOTO TASR - Erika Ďurčová

Neďaleko obce Blatnica sa rozprestiera jedna z najkrajších dolín Veľkej Fatry, Gaderská dolina. V doline nakrútili blatnickí rodáci - bratia Siakeľovci - prvý slovenský hraný film Jánošík z roku 1921. Krásy doliny využil aj Paľo Bielik pri nakrúcaní dvojdielneho Jánošíka z roku 1963.

Gaderskou dolinou sa dá prejsť aj v zimnom období po náučnom chodníku, ktorý vedie až k zrúcaninám Blatnického hradu pochádzajúceho z 13. storočia. Dolinu uzatvára zaujímavý skalný útvar Čertova brána.

Zimnú turistiku vo Veľkej Fatre obmedzuje lavínové nebezpečenstvo, pohorie totiž patrí medzi najlavinóznejšie územia na Slovensku, hlavne v oblasti Ploskej, Krížnej a Ostredka.

Pohorie Veľká Fatra je kulisou Turčianskych Teplíc, jedného z najznámejších slovenských kúpeľných miest. Liečebné Zlaté kúpele Turčianske Teplice majú v ponuke aj wellness pobyty a celoročnú prevádzku SPA&Aquaparku, samozrejme, túto sezónu na základe aktuálnej pandemickej situácie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]