Autor textu: Katarína Knišová
01.12.2020

Filipovka

Rodiča nám stále pripomínajú, že na to, aby boli Vianoce krásne, potrebujeme MAPu (Modlitbu, Almužnu, Pôst).

Foto: osobný archív K. Knišovej

Spišské Vlachy 01.12.2020 (Skolske.sk)

Rada by som vám predstavila Filipovku. Je to výnimočný čas príprav vo východnej - (gréckokatolíckej) cirkvi na veľkú udalosť - Narodenie Ježiša Krista.

Pozrime sa teda, ako nám vysvetľuje učebnica, čo je to Filipovka ?

Je to obdobie prípravy na sviatok Narodenia nášho Pána, ľudovo, na Vianoce. Filipovka sa začína 15. novembra a trvá do 24. decembra vrátane, teda 40 dní. Je jedným zo štyroch pôstnych období liturgického roka v byzantskom obrade. Niekedy sa nazýva aj Štyridsiatnicou, podobne ako Veľký pôst pred Paschou. Okrem pomenovania Filipovka sa na označenie tohto obdobia používa aj cirkevnoslovanské „Roždestvenskij post“, do slovenčiny to môžeme preložiť „Pôst pred Narodením Krista." Filipovkou sa nazýva preto, lebo sa začína po sviatku svätého a všechválneho apoštola Filipa, ktorý je 14. novembra. ​​​​​​​

A ako to funguje u nás, tak naozaj, naživo?
V čase Filipovky sa dôraznejšie postíme. To znamená, že si odriekame rôzne dobroty a tie potom venujeme tým, ktorí sú v núdzi, chorí alebo odkázaní na pomoc iných. V chráme sa modlíme tzv. „Putovanie do Betlehema“ a spievame časti Akatistov /ďakovných modlitieb/. Trénujeme koledy a vianočné časti liturgie /roždestvenné tropáre a kondáky/.

V našej rodine máme už niekoľko rokov vo zvyku na konci Filipovky navštíviť aj Oázu – útulok pre bezdomovcov a potešiť ich koláčikmi, ktoré s mamkou pečieme. Rodiča nám stále pripomínajú, že na to, aby boli Vianoce krásne, potrebujeme MAPu /Modlitba, Almužna, Pôst/. Keď som bola maličká, myslela som si, že s tou mapou sa dostaneme k darčekom. Ale vlastne som sa ani veľmi nemýlila, čo poviete?

pic
Foto: osobný archív K. Knišovej
pic
Foto: osobný archív K. Knišovej

Katarína Knišová, V. B
redaktorka školského časopisu SRDCE
ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]