Autor textu: Zuzana Rongeová
04.12.2020

Fejtón: Špekulanti internetoví

Niektorí ľudia v čase koronavírusu čítajú dezinformácií viac než dosť.  

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Slovensko je od marca pod nadvládou koronavírusu, ktorý ničí nielen ľudské zdravie, ekonomiku, ale aj inteligenciu a zdravý úsudok. S nákazlivou chorobou ruka v ruke prišiel ešte nákazlivejší „dezinfovírus“. Namiesto pečenia domáceho chleba sa niektorí jednotlivci rozhodli posunúť karanténne aktivity do iného levelu a začali vymýšľať konšpirácie a dezinformácie tak bizarné, že sa pri ich čítaní rozum pozastaví.

Pokiaľ sme si mysleli, že dezinformačná scéna na sociálnych sieťach bola silná pred Covidom, asi sme sa trochu mýlili. Dno internetu prešlo z blata do kaluže. Ľudia zaryte veria scenárom, v ktorých sa slovenský národ rúti do záhuby. Všetci sú podplatení a samozrejme za všetko toto nešťastie môže Matovičova vláda, Soroš alebo Bill „Gátes“. Ľudia si asi radi predstavujú byť hlavnými postavami v Hrách o život, pretože všetko je to ako skopírované zo sci-fi filmu.

Informácie o koronavíruse sa stali podkladom na vytvorenie toľkých „alternatívnych právd“, ktoré ani neexistujú, až sa začínajú dezinformačné weby navzájom svojimi bludmi vyvracať. Internetoví odborníci na všetko a zároveň na nič sa nevedia zhodnúť, či pri testovaní paličkou užšou, než je ich mediálna gramotnosť, chce vláda ľudí začipovať, prepichnúť im mozog alebo „nazálne zaočkovať“.

​​​​​​​Podľa týchto scenárov na nevydarený sci-fi film pseudo-expertom vychádza, že vo všetkých prípadoch jej ide o genocídu ľudstva. Akurát s čipmi to funguje tak, že si nás Bill „Gátes“ trochu pošpehuje a až potom zlikviduje. Verte, že nikoho a ani samotného Billa nezaujíma, že pani Marienka z Oravy varí halušky a Fero sedí v nelegálne otvorenom šenku na borovičke. Samotné naše mobily majú o nás viac informácii, než si dokážeme predstaviť. Čísla kreditných kariet, kontaktné údaje, poloha, fotky a podobne. Načo by sa „Gátes“ obťažoval s čipmi, keď môže prísť za Markom Zuckerbergom s darčekovým košom a o informácie ho požiadať. Dokonca aj náš občiansky preukaz, ktorý predkladáme pani predavačke už len pri kupovaní jedného piva, má na sebe viac osobných údajov, než nejaký antigénový test, ktorý má chrániť zdravie ostatných.

Zatiaľ, čo sa usilovní zdravotníci snažia zachrániť ľudské životy, musia sa popritom aj hádať s hlupáčikmi, ktorým trčia nosy spod rúška. Pseudo-znalci tvrdia, že nosením rúška vdychujeme škodlivý oxid uhličitý, ktorý nám môže spôsobiť rôzne respiračné ochorenia, a mali by sme tento „náhubok“ dať dole. Pokiaľ toto čítali doktori, ktorí operujú v rúšku hodiny a hodiny denne, tak si po prečítaní takého nezmyslu museli asi vypiť, aby zabudli, že niekto niečo takéto zo seba vôbec vypotil. Podľa ich teórie by už boli jednou nohou v hrobe. Ale načo sú nám doktori, keď máme vodku s Bromhexinom, všakže? A načo sa potom očkujeme, keď sa o spomínanú genocídu ľudstva mohli pokojne postarať chrípka, kiahne alebo čierny kašeľ?

V dezinformačnej komunite je tiež známe, že Soroš zaplatil milióny ľudí, aby šírili informácie o "vymyslenej chorobe". Avšak predavačka a pracovník výrobnej linky odhalili a vypustili do sveta jeho zákerný plán, ktorý musia odvážni slovenskí šuhaji zastaviť. Tí istí šuhaji, ktorí sa boja testovacej tyčinky v nose.

Najvtipnejšie je, keď ľudia veria informáciám tlačovej agentúry „Jedna Pani Povedala“. Susedka svokry kolegyne tvojej mami napísala na Facebook niečo priebojné, čo môže zmeniť svet. Ty to zdieľaš, ale keď ti polícia zaklope na dvere, prišiel si nie len o odvahu, ktorú máš na internete o 150-krát väčšiu, ale aj o celú základnú slovnú zásobu. Odrazu nevieš identifikovať zdroj informácie, ktorý je viac rozvitý než rodokmeň kráľovskej rodiny, a jednoducho im zatvoríš dvere pred nosom. Tak správne riešia problémy odvážni slovenskí šuhaji.

Títo majstri majú neskutočný talent vytvoriť z ničoho niečo, čo je úplne zbytočné. Alebo inak povedané vymysleným slovom, „nulitné“. Dokážu vytrhnúť informáciu z kontextu a z videa natočeného iným uhlom vytvoria kompletne inú situáciu. Dokonca uveria zahraničným fotkám starých niekoľko rokov alebo neprofesionálnemu výtvoru z Photoshopu, ktorý by aj školák vedel lepšie orezať v skicári.

Ľudská myseľ je taký jednoduchý a zároveň komplikovaný nástroj, ktorý uverí čomukoľvek, čo mu je prinesené na zlatom podnose. Je pochopiteľné, že ľudia nevedia, čomu veriť, keďže sa všetci pohybujeme na sociálnych sieťach, ktoré nám ponúkajú neobmedzené množstvo obsahu. S vývojom lepšej technológie sa pravdivosť informácii aj ťažšie overuje. Všetci sme sa ocitli v novej situácii, na ktorú sa hľadajú odpovede len veľmi pomaly a ťažko a každý má právo byť z toho frustrovaný. Ľudí ale v tomto chaose neospravedlňuje dôvera v pochybné weby a facebookové statusy, ktoré majú údajne poskytnúť odpovede na všetko a ihneď, pretože ostatní mlčia alebo klamú. Pravda nie je alternatívna. Pravda je len jedna, tak čítajte pozorne.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]