Autor textu: Mariia Boretska
05.12.2020

Odsťahoval sa z Anglicka, aby mohol ostať v EÚ

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Situácia v Spojenom Kráľovstve je stále dosť kontroverzná. Dňa 31. januára Británia opustila Európsku úniu a už o mesiac, 31. decembra, sa končí prechodné obdobie.

Ako došlo k Brexitu a aký má na to názor obyvateľ Anglicka? Opýtali sme Lewisa Darwina, pôvodom z Liverpoolu. Ten sa pred tromi mesiacmi rozhodol presťahovať do Českej Republiky.
​​​​​​​
Môžete nám priblížiť históriu konania referenda?

Spojené kráľovstvo bolo jednou z niekoľkých krajín, ktoré vstúpili do Európskej únie s pomerne veľkým počtom ľudí, ktorí pôvodne vstupovať nechceli. Odchod z EÚ bol vždy šepotom za zatvorenými dverami v britskom parlamente. Počas týchto rokov sa o odchode rozprávalo niekoľkokrát, ale zvyčajne bol návrh potlačený pomerne rýchlo. V roku 2016 sa konzervatívna strana rozhodla, že z referenda o Brexite urobí volebný bod. Po volebnom víťazstve sa rozhodla, že referendum bude pre ľudí vo Veľkej Británii najlepšie.

Aké sú hlavné argumenty politikov za a proti Brexitu?
EÚ poskytovala veľa finančných prostriedkov chudobným oblastiam Spojeného kráľovstva, ako sú severozápadné a severovýchodné regióny. Boli to najmä miesta ako Severné Írsko, ktoré juhoanglickí politici ešte z minulosti ignorovali. Tvrdí sa, že Európska únia poskytuje týmto oblastiam veľkú ochranu. Proti sa argumentuje s tým, že britský parlament a predseda vlády majú teraz menšiu moc nad Britániou ako má únia. Voči Európe je vo Veľkej Británii pomerne veľa xenofóbie.

Zmenil sa po referende prístup ľudí, ktorí hlasovali za vystúpenie z EÚ alebo sa stále držia svojho stanoviska?
Áno, myslím si, že ľudia na oboch stranách po voľbách niekoľkokrát zmenili názor. Mnoho ľudí, ktorí volili za, sa nakoniec rozhodli, že výsledok nestojí za to. Ďalší občania, ktorí hlasovali za zostanie v EÚ, sa rozhodli, že ak sa už dohodlo na odchode, musí to tak byť.

Myslíte si, že by sa iné krajiny mohli inšpirovať Britániou a rozhodli by sa opustiť EÚ?
Dúfam, že nie, ale mohlo by sa to stať.

Ako ste sa cítili v deň referenda?
Naozaj mi bolo smutno, dokonca som sa cítil aj depresívne.

Volili ste na referende?
Nie, nemohol som hlasovať. Mal som ešte málo rokov. A to ma veľmi mrzelo. Len pred pár mesiacmi málo Škótsko svoje vlastné referendum a šestnásťroční ľudia mohli hlasovať. No u nás musíte mať osemnásť rokov.

Ako Brexit ovplyvnil váš život?
Za posledné štyri roky si myslím, že to bolo jediné, o čom som hovoril. Mám pocit, že už je z toho každému zle, a preto ľudia chcú, aby bolo po tom.

Takže ste odišli z Veľkej Británie a teraz žijete v Českej republike. Ovplyvnil Brexit vaše rozhodnutie presťahovať sa?
Rozhodne som chcel odisť z Anglicka skôr, ako dôjde k Brexitu. Aby som mal dostatok času na získanie prechodného pobytu a ostala mi možnosť zostať občanom EÚ. Po Novom roku sa možno stretnem s určitými problémami, pretože z hľadiska EÚ som občanom tretej strany. Podal som žiadosť o prechodný pobyt a čakám na odpoveď českej vlády.

Čo si myslíte​​​​​​​, že sa v najbližších rokoch zmení pre Britániu?
Veľa sa zmení, najmä v súčasnej situácii. Nielenže máme Brexit, ale aj koronavírus, ktorý ovplyvnil ekonomiku. Spojené kráľovstvo nemôže vyriešiť všetko samo. Myslím si, že časť britskej kultúry bola založená poľskými a českými prisťahovalcami. Vo Veľkej Británii existuje aj veľa maďarských reštaurácií. Bolo by smutné, keby zmizli.

Ako vám páči tato situácia?
​​​​​​​Z Brexitu sa vôbec neteším. Mojich priateľov a rodinu to nijako zvlášť neovplyvňuje, ale ani oni nie sú šťastní. Začínajú byť skeptickí voči médiám. Myslím si, že je to všetko naozaj smutné.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]