Autor textu: Juraj Šmondrk
08.12.2020

Žiar nad Hronom sa pýši jedinečným priechodom pre chodcov. Inde na Slovensku takýto nenájdete !

Svetový unikát v meste s 20000 obyvateľmi.

Foto: Žiar.sk

Žiar nad Hronom 08.12.2020 (Skolske.sk)

Nádherná scenéria sa už tri mesiace ukazuje každý večer obyvateľom Žiaru nad Hronom pred Základnou školou na Ulici Dr.Jánskeho. Crosswalk je jedinečný nielen na Slovensku, ale i vo svete.Prvýkrát sa priechod pre chodcov nasvietil v meste Žiar nad Hronom 16.septembra. Využíva sa na princípe LED technológie a má za úlohu zlepšiť bezpečnosť i znížiť nehodovosť na tomto úseku. Od autora myšlienky Filipa Kovalovského vzišiel aj názov Crosswalk. Inovatívne osvetlenie nad priechodom je vidno skoro už od začiatku ulice. Má dosah až 300 metrov.

,,Poďme vyvíjať, poďme programovať“ 

Celý nápad zosnovala bratislavská spoločnosť aria33, ktorá sa technológiami zaoberá dlhé roky. Sú top programátarskou firmou na Slovensku a funkcionári mesta Žiar nad Hronom si spoluprácu pochvaľujú. S myšlienkou vysvietených kruhov na priechode prišiel autor Filip Kovalovský na základe vlastnej skúsenosti, keď prišiel skoro do kolízie s chodcom. 

pic
Foto: Dušan DuPe Pethö

Svetový unikát 

Práve mesto Žiar nad Hronom sa môže pýšiť týmto titulom aj v zahraničí. I keď ide o pilotné testovanie, titul prvého mesta s týmto zariadením mu už nikto nevezme. Rovnako to vidí i vedúci kancelárie primátora Martin Baláž.

,,Už z diaľky budú chodci lepšie viditeľní, vzniká tam v podstate niečo ako 3D efekt. Ide o úplne novú technológiu, ktorú u nás v meste testujú ako na prvom mieste na svete. Ak sa v tejto testovacej prevádzke osvedčí, rozšírime ju aj na iné priechody v meste," zneli slová hovorcu mesta Žiar nad Hronom Martina Baláža, ktorý sa vyjadril pre myziar.sk

Spokojní občania mesta

S priechodom pre chodcov sú nadmieru spokojní obyvatelia mesta. Vnímajú ho ako úspešný projekt a po troch mesiacoch hovoria o viditeľnej zmene. ,,Priechod pre chodcov je pre mňa rovnako ako pre obyvateľov Žiaru pozitívnym prírastkom pre väčšiu bezpečnosť vo večerných hodinách. Je to dobré hlavne kvôli tomu, že chodcov je už lepšie vidieť z diaľky", povedala vodička Lucia, ktorá ulicou prechádza na dennodennej báze vo večerných hodinách.

Občania sú zároveň i hrdí, veď kto sa môže popýšiť na Slovensku takýmto unikátom. ,,Myslím si, že za tie tri mesiace od spustenia projektu to prinieslo želaný efekt , osvedčilo sa to a pevne verím v to, že sa to zavedie aj v ďalších mestách, bezpečnosť a zdravie ľudí je to najdôležitejšie",konštatovala Zuzana, ktorá v meste žije dlhé roky.

​​​​​​​Mesto Žiar nad Hronom sľubuje do ďalšieho roka ďalšie zaujímavé inovatívne projekty. Uvidíme, čím novým nás prekvapí nabudúce.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]