Autor textu: TASR
06.12.2020

Záhorské múzeum predstavuje výstavu Rodina v tradičnej ľudovej kultúre

​​​​​​​Výstava bude v Záhorskom múzeu otvorená do 23. februára.

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Martin Palkovič

Skalica 6. decembra (TASR) - Záhorské múzeum v Skalici pripravilo pre návštevníkov výstavu Rodina v tradičnej ľudovej kultúre Záhoria. TASR o tom informovala kurátorka výstavy Dita Andrušková. Výstava predstavuje rodinné zvyky v minulosti, zameriava sa predovšetkým na tradičné roľnícke prostredie konca 19. storočia a začiatku prvej polovice 20. storočia v oblasti Záhoria a Myjavy. Výstava je rozdelená na tri tematické celky. Ide o narodenie človeka, svadbu a pohreb.
      
Každá časť pozostáva okrem obrazovej a textovej formy aj zo zbierok múzea, ktoré sa viažu k daným tematickým celkom. "Zbierky sú vystavené buď jednotlivo, ako je napr. ľudový odev, ukážky ľudového nábytku prípadne odevné komplety. Alebo ide o zbierkové predmety, ktoré vytvárajú celé scény - či už posteľ so šestonedieľkou, prípadne náznaková rekonštrukcia pohrebného sprievodu," uviedla pre TASR Andrušková.
      
Na výstave sa nachádza množstvo cenných dobových fotografií. "Čerpali sme predovšetkým z archívu múzea, ale oslovili sme aj súkromné rodinné archívy a kultúrne inštitúcie. Súčasťou výstavy je tak bohatá zbierka rodinných fotografií a nechýbajú veľkorozmerné fotografie," doplnila kurátorka výstavy.
      
K najzaujímavejším predmetom patrí veniec nevesty zo Skalice z roku 1893. "Z predmetov v časti narodenie by som spomenula bohato vyšívané detské čepčeky. K vzácnym predmetom patria vyšívané kútne konopné plachty. V časti svadba zaujmú odevné komplety nevesty a ženícha z obce Mokrý Háj," informovala kurátorka.
      
Výstava bude v Záhorskom múzeu otvorená do 23. februára.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]