Autor textu: Andrea Jancová
09.12.2020

Výučba tanca a spevu online?

Znie to absurdne, ale mnohí žiaci si tento rok túto neideálnu situáciu museli vyskúšať na vlastnej koži. 

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

V dnešnej pandemickej situácii sú všetky vysoké školy odkázané na dištančnú výuku, to sa však dá zvládať aj pomocou online hodín. Ako je to ale so spevom a tancom? Dá sa vôbec zdokonaliť štýl tanca pomocou videa, ktoré je aj samo o seba veľmi nepresné alebo zistiť, aký tón má človek použiť, aby to lepšie zaspieval? Na tieto otázky sme sa opýtali žiačky tanečného konzervatória v Nitre. 

 „Študovať tanec online by nenapadlo asi nikomu len tak, no žiaľ aktuálna situácia prináša aj takéto netradičné riešenia. Výučba u nás prebieha prostredníctvom videí, ktoré majú často zlú kvalitu či obraz, podľa ktorého nevieme identifikovať ani jednotlivé motívy či časti cvičení. Následne sa variáciu naučíme a natočíme sa my doma v sťažených priestorových podmienkach.“  Hovorí žiačka Monika Kňažeková. Ďalej tiež dodáva, aký prístup majú pedagógovia k takémuto štýlu výučby: „Zo strany pedagógov na technické naprávanie postavenia tela alebo na techniku prevedenia priestor takmer zaniká, pretože drobné chyby na videu ani nie sú vidieť. Aj keď doma veľa trénujeme, bez fyzického kontaktu sa cvičenia nenaučíme správne, čo sa časom môže odzrkadliť ďalej. Napriek ťažkým podmienkam musím ale povedať, že sú učitelia, a nie je ich málo, ktorí sa nám snažia maximálne pomáhať. Poskytujú nám konzultácie, nahrávajú hlasové záznamy k cvičeniam, keď potrebujeme všetko nám vysvetlia. Viem, že to nemá ani jedna strana pri takejto praktickej výučbe jednoduché, a tak dúfam že sa už čoskoro stretneme na tanečnej sále.“

Je nám zrejmé, že okrem teórie sa nedá zdokonaľovať v žiadnej z týchto oblastí. Mnohí z nás si ale neuvedomujú, že títo žiaci, ktorým ide hlavne o to, aby ich niekto opravil a naučil danú vec, stratili rok. Rok práce a praxe, kde sa mohli zdokonaľovať v ich obore a ktorý im už nikdy nikto nevráti. Aj takýto zlý scenár nám priniesol tento rok. Každá situácia má dve strany, tak aj z tejto musíme vnímať i pozitíva. Žiaci si teda od klasickej školskej dochádzky oddýchli a o to lepšie budú pripravení na ďalšie semestre.  

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]