Autor textu: Branislav Bihary
08.12.2020

Fanúšikovia metalovej hudby si pripomínajú 16 rokov od úmrtia gitaristu Dimebaga Darrella

Zastrelili ho na priamo na pódiu počas koncertu.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Bratislava 08.12.2020 (Skolske.sk)

Pre hudobných nadšencov nie je ôsmy december iba dňom, kedy umrel legendárny John Lennon. Pre metalistov na celom svete tento deň znamená spomienku na jedného z najvplyvnejších a najtalentovanejších gitaristov osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého storočia. 

Darrell Lance Abbott, známejší skôr ako Dimebag Darrell, bol zakladajúcim členom groove metalovej kapely Pantera. Jeho techniku inšpirovali hlavne Eddie Van Halen a Randy Rhoades, a ako veľa iných gitaristov, aj jeho štýl skladania riffov bol z veľkej časti ovplyvnený Tonym Iommim zo skupiny Black Sabbath. Darrell je autorom mnohých notoricky známych skladieb, medzi ktoré patrí napríklad Walk, Cowboys From Hell či balada Cemetary Gates.

V kapele pôsobil spolu s jeho bratom Vinniem Paulom, s ktorým neskôr založili kapelu Damageplan. Vo februári 2004 vydal spolu s jeho novou kapelou debutový album s názvom New Found Power a počas nasledujúcich mesiacov ho promovali na šnúrach koncertov po Spojených štátoch. Práve koncert, ktorý sa konal ôsmeho decembra toho roku v americkom Columbuse, sa stal Darrellovi osudným. Počas toho, ako kapela hrala prvú pesničku koncertu, sa na pódium dostal strelec Nathan Gale a z bezprostrednej blízkosti štyrikrát gitaristu postrelil. 

Drámu ukončil až policajt, ktorý sa do budovy dostal zadným vchodom a strelca zneškodnil. Ukázalo sa, že Gale na koncerte kapely nevyčíňal prvýkrát. Ešte v apríli toho roku sa dostal na koncert v meste Cincinnati, kde neozbrojený chcel vybehnúť na pódium, avšak ochranka mu v tom zabránila. Útočníkov kamarát Dave Johnson uviedol, že Gale bol veľkým fanúšikom Pantery, avšak neskôr tvrdil, že mu Pantera ukradla texty piesní a jej členovia sa mu snažili ukradnúť identitu. 

Spolu s Dimebagom Darrellom rukou strelca zahynul aj člen ochranky kapely Jeffrey Thompson, zamestnanec klubu Erin Halk a fanúšik Nathan Bray, ktorý vyliezol na pódium v snahe pomôcť ranenému gitaristovi. 

Dimebag Darrell bol výnimočným hudobníkom, o čom svedčia aj ocenenia, ktoré po smrti dostal. Portál Loudwire na základe fanúšikovskej ankety v roku 2013 vyhlásili Darrella najlepším metalovým gitaristom, čitatelia časopisu Guitar World ho umiestnili v rebríčku stovky najlepších gitaristov na deviate miesto a v roku 2018 ho časopis Metal Hammer umiestnil na 19. miesto spomedzi päťdesiatich najlepších gitaristov všetkých čias. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]