Autor textu: Sofia Martinková
09.12.2020

Insomnia ako dôsledok dištančnej výučby

Prečo sa tak deje a aké sú možné dlhodobé následky tohto fenoménu?

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Pre pandémiu koronavírusu sa študenti presunuli zo školských učební do svojich izieb. Jediným prostriedkom interakcie s učiteľmi aj priateľmi sa stala obrazovka počítača a študenti si museli privyknúť na nový režim. Okrem zmenného spôsobu výučby však študenti po celom svete spozorovali aj inú veľkú zmenu a to v ich spánkovom režime. 

Spánok je jedným z najdôležitejších faktorov, od ktorých závisí kvalita nášho života a je ešte o to potrebnejší, keď sa človek nachádza vo vývinovom štádiu mladého žiaka či študenta. Počas obdobia dospievania sa vyvíjajú takzvané “vyššie procesy“ ako napríklad racionálne myslenie, riešenie problémov či dobrý úsudok. Spánková deprivácia sa u tínedžerov a mladých ľudí prejavuje zníženou pozornosťou a poruchami správania, ako taktiež náchylnosti k vyvinutiu ADHD (porucha pozornosti). Neskôr vyúsťuje k zvýšenému riziku požívania nelegálnych látok, samovraždy a depresie.  Štatistiky od National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion ukazujú, že tínedžeri trpiaci spánkovou depriváciou sú o 55% viac náchylní požívať alkohol, o 35% viac pociťujú smútok a bezmocnosť a o 58% viac rozmýšľajú o samovražde.

Minimálna odporúčaná dĺžka spánku je 8 hodín, aby mozog mohol prejsť všetkými fázami potrebnými na jeho normálne fungovanie. Spánok sa skladá z dvoch hlavných fáz: SWS (slow wave sleep), čo je štádium ľahkého spánku a REM (rapid eye movement), ktorý predstavuje tvrdý spánok, počas ktorého sa vyskytujú sny. Väčšina ľudí si neuvedomuje dôležitosť REM. Je to fáza, v ktorej sa mozog prečisťuje od toxického proteínu Beta Amaloyd, ktorý zapríčiňuje demenciu v neskoršom veku. Fáza REM taktiež súvisí s pozornosťou, pamäťou, schopnosťou učiť sa a emočným vyrovnaním. Všetky tieto funkcie sú nevyhnutné pre fungovanie študenta, používa ich denne a rozvíja ich.

Online dištančné vzdelávanie narušilo študentské režimy, ktoré sa predtým skladali aj z mimoškolských aktivít či krúžkov. Ich dni sa zúžili na sedenie pred monitormi počítačov a následné robenie zadaní, pre ktoré niekedy zostávajú hore dlho do noci, len aby ráno opäť sadli za počítač a pripojili sa ku online hodine. Výskum od Sleep Standards ukázal, že až 67% študentov spozorovalo zhoršený spánkový režim v porovnaní s časom pred pandémiou. Podľa newyorského doktora Josha Kinga, špecialistu na kognitívno-behaviorálnu terapiu insomnie, môžeme za hlavnú príčinu považovať práve momentálne esenciálnu časť online vyučovania a to počítače.

Modré svetlo z obrazovky simuluje denné svetlo, udržiava mozog v pozornosti a zabraňuje produkcii hormónu zvaného melatonín, ktorý sa tvorí v mozgu keď je potrebný spánok. Modré svetlo monitorov je dokonca pre mozog natoľko vyčerpávajúce, že si mnoho študentov musí medzi online hodinami zdriemnuť. Tieto krátke spánkové epizódy nemôžu nahradiť neprerušovaný 8 hodinový spánkový proces a sú iba akousi náplasťou, aby sa mozgu aspoň trochu uľavilo.

Zo začiatku sa mi stávalo, že mi z ničoho nič začali strašne slziť oči lebo ma pálili a chcela som si zdriemnuť, aby som sa už nemusela dívať na obrazovku.

Phoebe Radke, 22

Výskum pre Sleep Standards taktiež preukázal, že až 54% opýtaných uviedlo, že si svoje spánkové režimy chcú dať do poriadku po návrate do škôl. Takto to ale v mozgu nefunguje a dlhodobé okrádanie o spánok vyúsťuje k enormnému nahromadeniu už vyššie spomínaného nebezpečného proteínu Beta Amaloyd. Insomnia, spánková deprivácia a iné poruchy spánku zapríčiňujú z dlhodobého hľadiska aj vážne zdravotné problémy ako sú obezita, srdcové poruchy či cukrovka.

Podľa doktora Josha Kinga je dôležité, aby si študenti uvedomovali silu návykov, ktoré si vytvoria. Nekonečný kolobeh prebdených nocí sa môže začať len jednou nocou, keď sa študentovi či študentke nedá spať alebo keď potrebuje dokončiť zadanie a zostane hore do rána.

Insomnia začína jedným akútnym momentom stresu a potom je to už len správanie, ktoré nasleduje a potom spôsobuje niečo, čo je dlhodobé.

John King

Účinnou radou je v rámci možností obmedziť kontakt s obrazovkou pred spaním, a ak sa dá, začleniť do svojich to-do listov aj nejakú fyzickú aktivitu, ktorá pomôže uvoľniť nahromadené napätie a umožní študentom ľahšie zaspávať.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]