Autor textu: TASR
13.12.2020

Ochotnícke Divadlo Kolomaž sa sprofesionalizovalo a zmenilo názov

Divadelnú premiéru mal Kolomaž v roku 1995 v zrkadlovej sále trenčianskeho Kina Hviezda s nonverbálnou inscenáciou Jána Šimka Egon.

Trenčianske ochotnícke Divadlo Kolomaž nemá takú dlhoročnú tradíciu ako väčšina ochotníckych divadiel na Slovensku. Jeho korene siahajú do roku 1993,

Trenčín 13. decembra (TASR) – Trenčianske ochotnícke Divadlo Kolomaž nemá takú bohatú históriu ako väčšina ochotníckych divadiel na Slovensku. Jeho korene siahajú do roku 1993, založila ho na podnet Kamila Bystrického partia stredoškolákov z Trenčína. Zo stredoškolských ochotníkov sa postupne stali divadelní profesionáli.
      
„V roku 1994 som maturoval a robil som väčšiu časť programu na stužkovú. Tak nejako ma to chytilo, oslovil som spolužiakov i starších kamarátov so záujmom o umenie, a tak sme ja, Tomáš Plánka, Jano Šimko a Andrej Ďuriga založili Divadlo Kolomaž,“ priblížil Bystrický.


      
Divadelnú premiéru mal Kolomaž v roku 1995 v zrkadlovej sále trenčianskeho Kina Hviezda s nonverbálnou inscenáciou Jána Šimka Egon. O rok neskôr naštudovali ochotnícki herci ďalšiu inscenáciu Maty a v roku 1998 inscenáciu Jána Šimka Rubikon 1998: Pantha Rei.

pic
Trenčianske ochotnícke Divadlo Kolomaž nemá takú dlhoročnú tradíciu ako väčšina ochotníckych divadiel na Slovensku. Jeho korene siahajú do roku 1993, založila ho na podnet Kamila Bystrického partia stredoškolákov z Trenčína. Zo stredoškolských ochotníkov sa postupne stali divadelní profesionáli. Na snímke členovia divadelného súboru Kolomaž Kamil Bystrický (vľavo) a Tomáš Plánka napodobňujú scénu z divadelného predstavenia, ktoré odohrali pred štvrťstoročím. FOTO TASR - Radovan Stoklasa, 11. decembra 2020

„Inscenácie sme si písali sami a veľmi dôležité bolo, že sme nepoužívali slovo. Keďže podobné veci neboli na Slovensku bežné, začalo sa o nás hovoriť a postupne sme dostávali ponuky na vystúpenia na celom Slovensku. Inšpirácia pochádzala z Divadla Stoka, ktoré bolo priekopníkom alternatívneho divadla u nás. Napokon sme mali aj tú česť, že sme sa dostali na festival v Skalici, kde sme vystupovali aj s Divadlom Stoka,“ doplnil Bystrický.
      
Ako dodal, činnosť Divadla Kolomaž na niekoľko rokov prerušilo štúdium jeho členov na umeleckých školách. Zhodou okolností sa gro súboru stretlo na rovnakej vysokej škole v Prahe, kde v umeleckej činnosti pokračovali pod hlavičkou Hudobnej a tanečnej fakulty Akadémie múzických umení v Prahe. Priestor našli v pražskom Divadle Alfréd, kde robili ďalšie autorské inscenácie. Po skončení štúdia sa Kamil Bystrický a Tomáš Plánka vrátili do Trenčína.

pic
Trenčianske ochotnícke Divadlo Kolomaž nemá takú dlhoročnú tradíciu ako väčšina ochotníckych divadiel na Slovensku. Jeho korene siahajú do roku 1993, založila ho na podnet Kamila Bystrického partia stredoškolákov z Trenčína. Zo stredoškolských ochotníkov sa postupne stali divadelní profesionáli. Na snímke archívna fotografia zakladajúcich členov divadelného súboru Kolomaž. FOTO TASR - Radovan Stoklasa, 11. decembra 2020

„Divadlo Kolomaž sa premenovalo na Dogma divadlo, založili sme občianske združenie. Inscenujeme vlastné autorské texty, inšpirovali sme sa aj českým autorom Davidom Zábranským, s ktorým sme robili dve inscenácie. Momentálne spolupracujeme na tretej, ktorá by mala mať premiéru na jar budúceho roku,“ priblížil novú éru divadla Bystrický.
      
I keď sa Divadlo Kolomaž, neskôr Dogma divadlo, sprofesionalizovalo, podľa Bystrického má ochotnícke divadlo u nás svoje mimoriadne miesto. „Ochotnícke divadlo udržiava pozitívne vzťahy medzi ľuďmi a komunitné väzby medzi divákmi z jednotlivých mestských častí,“ uzavrel Bystrický.
      
Po roku 2002 už pod hlavičkou Dogma divadla uzreli svetlo sveta divadelné diela Červená čiapočka, Europeana, Blázon, Komunál, Stručné dejiny sveta, Europeana - Stručné dejiny 20. storočia, Lokál, Višegrád -1 a Konzervatívec (k stému výročiu vzniku ČSR). S výnimkou jednej všetky režíroval Kamil Bystrický.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]