Autor textu: TASR
28.12.2020

Británia plánuje Erasmus nahradiť novým výmenným programom pre študentov

Nový študijný program je pomenovaný po matematikovi Alanovi Turingovi.

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Dano Veselský

Berlín 28. decembra (TASR) - Británia plánuje zaviesť nový výmenný program pre študentov a chce doň investovať viac ako 100 miliónov libier (111 miliónov eur). Ide o náhradu za program Erasmus, z ktorého Británia po odchode z EÚ vystúpi tiež.
      
Podľa správy agentúry DPA britské ministerstvo školstva informovalo, že tzv. Turingov program umožní, že od septembra bude v zahraničí študovať asi 35.000 britských študentov.
      
Program má na roky 2021/22 dostať 100 miliónov libier. Neskôr bude výška finančnej podpory zakotvená v štátnom rozpočte na ten-ktorý rok.
      
Ako informoval britský minister školstva Gavin Williamson, cieľom tejto schémy pomoci je najmä podpora študentov zo znevýhodneného prostredia.
      
Tento nový študijný program je pomenovaný po matematikovi Alanovi Turingovi, členovi tímu, ktorý počas druhej svetovej vojny rozlúštil nacistické tajné kódy šifrované strojmi Enigma.
      
Pokiaľ ide o program Erasmus, britský premiér Boris Johnson ešte pred rokom v prejave k poslancom britského parlamentu vyhlásil, že účasť Británie v ňom nie je ohrozená. Ubezpečoval, že Británia doň bude zapojená aj po brexite. Po posledných rokovaniach o obchodnej dohode s Bruselom však Johnson uviedol, že prijal "ťažké rozhodnutie" o vystúpení Británie z programu Erasmus, a to z finančných dôvodov.
      
Denník The Guardian v tejto súvislosti citoval vysokopostaveného člena vyjednávacieho tímu Spojeného kráľovstva, ktorý informoval, že zotrvanie Británie v programe Erasmus by Londýn stálo "každý rok stovky miliónov" libier.
      
Vivienne Sternová, riaditeľka organizácie Universities UK International (UUKi), ktorá propaguje a zastupuje britské univerzity v zahraničí, uviedla, že UUKi je sklamaná stiahnutím sa Británie z programu Erasmus, ale Turingovu schému označila za "fantastický vývoj".
      
Odchod Británie z programu Erasmus kritizovala aj škótska premiérka Nicola Sturgeonová, podľa ktorej ide o "kultúrny vandalizmus", zatiaľ čo bývalý britský premiér Gordon Brown vyzýval, aby Británia zostala súčasťou tohto výmenného programu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]