Autor textu: TASR
17.01.2021

Komora učiteľov podporuje Gröhlinga v skoršom očkovaní učiteľov nad 50 rokov

Je potrebné myslieť aj na obavy zamestnancov škôl a školských zariadení, uviedla komora.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Bratislava 17. januára (TASR) - Slovenská komora učiteľov (SKU) podporuje ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) v úsilí presadiť, aby sa učitelia nad 50 rokov očkovali už v druhej vlne. Rovnako podporuje prioritné očkovanie zamestnancov materských škôl, školských klubov, na prvom stupni špeciálnych škôl a v špeciálnych výchovných zariadeniach. TASR o tom informovala viceprezidentka komory Soňa Puterková.
      
"Slovenská komora učiteľov vníma celospoločenskú potrebu vytvoriť čo najskôr podmienky na prezenčný spôsob výchovy a vzdelávania. Pri tejto forme práce však dochádza k dlhodobému kontaktu zamestnancov škôl a školských zariadení s veľkým počtom detí a žiakov, čo predstavuje vysoké riziko nákazy. Opakované testovanie v školách v akejkoľvek podobe považujeme za náročný, nákladný a nedostačujúci spôsob prevencie," uviedla Puterková.
      
Zdôraznila, že rešpektujú potrebu prednostného očkovania zdravotníkov a dôchodcov, ktorí sú najohrozenejšou skupinou obyvateľstva. "Zároveň je však potrebné myslieť aj na obavy zamestnancov škôl a školských zariadení," dodala s tým, že aj preto podporujú ministra v snahe presadiť prednostné očkovanie týchto zamestnancov nad 50 rokov veku už v druhej vlne očkovania.
      
Gröhling začiatkom roka avizoval, že chce, aby sa učitelia nad 50 rokov očkovali už v druhej vlne, a že o tom diskutujú s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). Dodal, že pracujú na tom, aby mohli byť čím skôr zaočkovaní zamestnanci v školstve.
      
Špecifické komunity s vysokým rizikom šírenia ochorenia COVID-19, napríklad učitelia, marginalizované rómske komunity, ľudia bez domova alebo azylanti, by mali byť zaočkované počas tretej fázy. Vyplýva to z národnej stratégie očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]