Autor textu: Mária Tarišková
26.01.2021

Duálne vzdelávanie naštartuje kariéru

Už dávno neplatí, že žiaci stredných škôl ukončia štúdium a nedokážu si nájsť vhodné zamestnanie. 

Foto: dm drogerie markt

Bratislava 26.01.2021 (Skolske.sk/OTS)

Tento problém pomáha riešiť duálne vzdelávanie, ktoré ponúka žiakom získanie praxe v danom odbore a zároveň dobré vyhliadky na pracovné miesto hneď po ukončení školy. Týmto spôsobom pripravuje do pracovného života stredoškolákov na Slovensku už deväť rokov aj spoločnosť dm drogerie markt.  
 
Možnosť prihlásiť sa do programu duálneho vzdelávania majú žiaci, ktorí sa rozhodnú pre štúdium  v odboroch Obchodný pracovník, Predavač a Obchodná akadémia. Žiaci v rámci duálneho vzdelávania absolvujú teoretickú časť vyučovania v škole a prax v prevádzke spoločnosti dm drogerie markt alebo jej centrálnych rezortoch. Spoločnosť spolupracuje s 13. strednými odbornými školami v rámci celého Slovenska a s Obchodnou akadémiou na Račianskej ulici v Bratislave. V minulom roku sa program rozšíril aj pre marginalizované skupiny s cieľom integrácie mladých Rómov v odbore Predavač.
 
​​​​​​​
Pandémia urýchlila prechod na digitálne vzdelávanie
V školskom roku 2020/2021 sa pevnou súčasťou duálneho vyučovania s ohľadom na prijaté opatrenia stalo samoštúdium a webináre prostredníctvom vzdelávacej platformy dm Lernwelt. Žiaci najskôr študujú cez digitálne kurzy a následne absolvujú spoločný hovor. Intenzívne sa na vzdelávaní žiakov prostredníctvom praktického výcviku podieľajú traja zamestnanci spoločnosti, ktorí si na vyučovanie často pozývajú aj pracovníkov jednotlivých oddelení, aby sa s deťmi podelili o svoje skúsenosti.  „Na duálnom type vzdelávania sa mi osobne páči to, že deti dostávajú reálnejší pohľad na život. Teda že nemajú v hlave len teóriu, ktorá je veľakrát odlišná od praxe, ale štyri roky štúdia ich pripravia aj na zvládanie rôznych prekážok,” vysvetľuje Gabriela Grznáriková, mama študentky duálneho vzdelávania v dm. Všetky aktivity žiakov však nie je možné presunúť do digitálneho prostredia. Niektoré, ako napríklad divadelný workshop ZáŽiTo-k, ktorý sa má konať na jar, musia žiaci absolvovať osobne. Ak to v prípade prísnych opatrení spojených s pandémiou, nebude možné, bude presunutý na iný dátum.
 

Výhody duálneho vzdelávania
Okrem získania potrebných praktických skúseností, pracovnej disciplíny, zodpovednosti a rozhľadu prináša duálne vzdelávanie celý rad benefitov nielen študentom, ale aj ich rodičom. Každému žiakovi je pridelené pracovné oblečenie a smartfón, s ktorým pracuje nielen na filiálke, ale dokáže sa s ním pripojiť aj na online vyučovanie. Firma zároveň prepláca náklady spojené s dopravou, stravou aj bývaním počas pracovného výcviku. Ďalšou obrovskou výhodou je podnikové štipendium, gastrokarty a ročný kredit ďalších benefitov v hodnote 90 eur. Celkovo tak rodina môže ušetriť náklady spojené so štúdium v hodnote až 3490 eur. 
 
Istota pracovnej ponuky
Zároveň každý žiak po ukončení štúdia dostáva od firmy pracovnú ponuku, vďaka čomu získava dobrý štart ďalej sa rozvíjať a pracovať na svojej kariére. „Ak sa rozhodne pokračovať v štúdiu na vysokej škole, dm mu umožní zostať v kontakte s firmou prostredníctvom stáže,” hovorí Marcel Blaščák, špecialista pre duálne vzdelávanie v dm drogerie markt. Študenti tak získavajú veľký náskok oproti rovesníkom bez praxe, ktorí musia absolvovať potrebné školenia aby boli schopní sa plnohodnotne zapojiť do pracovného procesu a častokrát končia na úrade práce.
 www.dm-jobs.sk
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]