Autor textu: TASR
02.02.2021

RVŠ SR nesúhlasí s uvažovaným obmedzením až zrušením akademickej samosprávy

Prípravu novely zákona o vysokých školách žiadajú realizovať v spolupráci s reprezentáciami vysokých škôl.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Erika Ďurčová

Bratislava 2. februára (TASR) - Rada vysokých škôl (RVŠ) SR zásadne nesúhlasí s uvažovaným obmedzením až zrušením akademickej samosprávy a ohrozením akademických slobôd, ktoré sú základnými piliermi slobodného vzdelávania a tvorivej činnosti na vysokých školách v demokratickej spoločnosti. Vyplýva to z unesenia predsedníctva RVŠ SR v súvislosti s pripravovanými legislatívnymi zmenami v oblasti vysokých škôl, ktoré pripravuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.
      
"Do procesu prípravy novely zákona o vysokých školách doteraz neboli zainteresované subjekty, ktorých sa táto legislatívna zmena priamo dotýka," uvádza sa v uznesení predsedníctva RVŠ SR. Zároveň žiadajú rešpektovať nezávislosť vysokých škôl od politickej moci v duchu odkazu Novembra 1989.
      
Prípravu novely zákona o vysokých školách žiadajú realizovať v spolupráci s reprezentáciami vysokých škôl. "Sme pripravení na konštruktívny dialóg v záujme zlepšenia kvality vysokoškolského vzdelávania na Slovensku," dodalo predsedníctvo RVŠ SR.
      
Slovenská rektorská konferencia vyzvala kompetentné orgány na začatie verejnej diskusie k pripravovaným zmenám vysokoškolského zákona so všetkými reprezentáciami vysokých škôl a členmi akademických obcí. Ako zdôraznila v stanovisku, akademickú slobodu a autonómiu univerzít a vysokých škôl považuje za základné prvky univerzitného vzdelávania.
      
Univerzita Komenského (UK) v Bratislave nesúhlasí so snahami politickej moci obmedziť autonómnosť a samosprávnosť vysokoškolského prostredia na Slovensku. Najstaršia a najväčšia slovenská univerzita to dôrazne odmieta a považuje za snahu o politické ovládnutie slovenského vysokého školstva. K vyhláseniu sa pripojila aj Slovenská technická univerzita v Bratislave.
      
Ministerstvo školstva pre TASR uviedlo, že pripravuje návrh zákona, ktorým sa upraví systém riadenia a činnosti samosprávnych orgánov vysokých škôl. Po finalizácii a konzultáciách bude predložený na diskusiu so širokou verejnosťou. "Relevantné požiadavky budú zapracované, ale nepovažujeme za korektné vyzývať na zastavenie diskusie o návrhu pred jeho samotným zverejnením," skonštatovalo ministerstvo. Úpravu systému riadenia a činnosti samosprávnych orgánov vysokých škôl považuje rezort za kľúčovú pre posun vo vysokom školstve, "keďže v súčasnosti systém uzatvára vysoké školy do seba a nepodporuje otvorenosť akademického prostredia".

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]