Autor textu: TASR
06.02.2021

M. Krajčí: Prvými dávkami od AstraZeneca sa budú očkovať učitelia

Budeme sa snažiť, aby sa k vakcíne dostali čo najrýchlejšie, povedal minister.

Na archívnej minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. FOTO TASR - Dano Veselský

Bratislava 6. februára (TASR) – Prvými dávkami vakcín od AstraZeneca, ktoré majú prísť budúci týždeň na Slovensko, sa budú očkovať prioritne učitelia. Pôjde najmä o tých, ktorí vyučujú prezenčne. Po piatkovom rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že takto zmenil očkovaciu stratégiu.

"Myslíme si, že je to takto správne, dokonca tam padla aj dohoda, že učitelia budú uprednostnení pred kritickou infraštruktúrou a budú sa očkovať tí, ktorí budú zabezpečovať prezenčnú výuku na školách," povedal Krajčí. Verí, že sa to podarí zadministrovať čo najlepšie, keďže učitelia sa nachádzajú na celom Slovensku. "Budeme sa snažiť, aby sa k vakcíne dostali čo najrýchlejšie," povedal.



Učiteľská obec, ale aj rôzne organizácie z oblasti školstva či niektorí politici volali po prioritnom očkovaní učiteľov. Zdôvodňovali to najmä obavami z toho, že sa učitelia vrátia do škôl a budú v priamom a úzkom kontakte so školákmi, čím sa vystavia vysokému riziku nákazy ochorením COVID-19.  

Šéf rezortu zdravotníctva zároveň uviedol, že v okresoch, ktoré sú v čiernej fáze, sa školy neotvoria. "Regionálne úrady verejného zdravotníctva v takýchto okresoch zakážu výučbu na školách," povedal minister. V bordových regiónoch má regionálny hygienik zhodnotiť, či je situácia vhodná, aby deti nastúpili do školy. Krajčí poznamenal, že rodičia sa môžu zároveň slobodne rozhodnúť, či svoje dieťa dajú do školy alebo bude pokračovať v dištančnom vzdelávaní.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]