Autor textu: Viera Ristvejová
12.02.2021

Košická knižnica chce sprostredkovať knihám druhú šancu aj tento rok

Knižnica pre mládež mesta Košice sa opäť rozhodla podporiť Medzinárodný deň darovania kníh.

Foto: Viera Ristvejová

Košice 12.02.2021 (Skolske.sk)

Knižnica výzvou Daruj knihu – Spolu jej dáme druhú šancu sa pokúsi zhromaždiť čo najviac kníh, ktoré poputujú do správnych rúk. Tento rok musí s realizáciou zbierky ale počkať.

Doba nepraje plánovaným aktivitám, v knižnici sa ale nevzdávajú 
Niektoré aktivity sa zrealizovať dajú iné prekazili zavedené opatrenia. „Od jari minulého roka rušíme jednu zábavnú, vzdelávaciu, či podpornú knižničnú aktivitu za druhou,“ so smútkom v hlase informuje Kamila Prextová, riaditeľka knižnice.

"Zrušili sme veľké festivaly, medzinárodný vzdelávací seminár aj plánované výstavy. O pravidelných podujatiach pre deti ani nehovorím. A od 8. februára sme opäť zatvorení, to sme otvárali len 27. januára 2021.“ V tomto období, za normálnych okolností, by sa v knižnici chystala už i voľba nového Kráľa detských čitateľov a množstvo iných aktivít na podporu čítania. „Tiež by prebiehala veľká zbierka kníh, ktorú už niekoľko rokov vyhlasujeme v rámci Medzinárodného dňa darovania kníh, všetko je inak. Stále však hľadáme nové možnosti ako vyjsť v ústrety čitateľom a nové spôsoby ako čo zrealizovať. Preto sme sa rozhodli nakoniec túto zbierku kníh verejnosti avizovať s tým, že jej reálne vyhlásenie a plnenie odkladáme na dobu, kedy bude situácia ohľadom pandémie v meste priaznivejšia.

Sviatok sv. Valentína je aj druhou šancou pre knihy 
Deň sv. Valentína, deň kedy obdarúvame milovaných, sa v knihovníckych kruhoch spája s Medzinárodným dňom darovania kníh. Knižnica pre mládež mesta Košice si tento deň už niekoľko rokov spája s veľkou výzvou na zbierku kníh určených k ďalšiemu darovaniu. „Mohli by sme kľudne tento proces nazvať aj ako knihy na polceste, či druhá šanca. Knihy zo zbierky vieme nasmerovať k správnym ľuďom, tým ktorí to potrebujú, tým ktorých vedia opäť potešiť. Minulý rok sme zbierku robili naozaj vo veľkom, podarilo sa to aj vďaka spolupráci s inými organizáciami v meste. A priznávam, že odozva verejnosti je z roka na rok väčšia. Ľudia sa o nečítané knihy radi delia, najmä ak vedia kam ich posúvame. Kontaktujú nás ako individuálne tak skupinovo, dokonca si organizujú vlastné zbierky a potom nám knihy prinesú, aby sme ich vhodne umiestnili. My ich dávame do krízových centier, do nemocnice, do regálov s voľným čítaním v meste či do zariadení pre seniorov. Naposledy sme krabicami plnými kníh potešili rodiny v rámci projektu Housing first,“ hovorí Prextová.

Po minulé roky to bolo jednoduché, knihy ľudia mohli nosiť do pobočiek knižnice, či na úrady, teraz sa to zatiaľ nedá. „Opatrenia nám neprajú. Vzdať sa určite nechceme,“ konštatuje Kamila Prextová, ktorá prosí všetkých potenciálnych darcov, aby na knižnicu nezabudli a nečítané knihy pre určite odložili. „Hneď ako bude situácia v meste priaznivejšia, zbierku rozhodne zrealizujeme. Informácie včas zverejníme aj na webovej stránke knižnice a sociálnych sieťach," dodáva. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]