Autor textu: Stanislav Malega
06.03.2021

Vedieť viac

Chcete vedieť viac? Prečítajte si o projekte SEEDs n.o., ktorý ponúka žiakom a študentom informácie o horúcich témach dnešných dní.

Foto: archiv seeds

Bratislava 01.03.2021 (Skolske.sk)

Začiatok roka 2021 znamenal pre nás nielen oslavu vzniku samostatného Slovenska, ale aj množstvo obmedzení v bežnom živote zapríčinených šírením už notoricky známeho vírusu. Táto skutočnosť zasiahla aj projekt VEDIEŤ VIAC.

„Plánovali sme prinášať žiakom a študentom nové, zaujímavé informácie priamo do škôl, žiaľ, situácia nás prinútila pristúpiť na on-line prezentácie. To však neznižuje ich kvalitu a pútavosť,“ – hovorí manažérka projektu Eva Plánovská. Realizátor projektu VEDIEŤ VIAC je nezisková organizácia SEEDS. Už od roku 2013 prináša na slovenské základné a stredné školy sériu prednášok, ktorými sa snaží urobiť vyučovanie zaujímavejším. 1. februára 2021 odštartovala Nezisková organizácia SEEDS nový projekt - VEDIEŤ VIAC. Realizuje sa vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. 

pic
Foto: archiv seeds

Najbližších 30 mesiacov budú lektori zasievať semienka zvedavosti v mladých ľuďoch po celom Slovensku. Cieľom projektu je priniesť nové informácie, vzbudiť zvedavosť a túžbu ďalej poznávať a starať sa o to, čo máme. Prezentácie prepájajú vedomosti z viacerých oblastí (geografia, dejepis, ekológia, biológia etika...). Lektori sú odborníci v jednotlivých oblastiach, prinášajú pohľad na svet očami cestovateľov, pohľad na planétu Zem očami environmentalistov, pohľad na konflikty a krízy očami ekonómov a politikov a o uhol pohľadu poprosili aj umelcov.

​​​​​​​Projekt sa stretol s veľkým záujmom. Za mesiac existencie projektu sa podarilo nakontaktovať rôzne typy škôl (základné školy z Nemšovej, Veľkej Lomnice, Kežmarku, Prievidze, Zvolena, obchodné akadémie z Trebišova, Prievidze, Topoľčian,  gymnázium z Veľkého Krtíša, zdravotná škola z Prievidze) a zapojiť žiakov a študentov od 12 do 19 rokov. Z množstva ponúkaných tém prejavili účastníci najčastejšie záujem o tie, ktoré približujú cestovateľské zážitky z exotických i menej exotických krajín poprepletané históriou (Afrika, India, Ukrajina, 2500 rokov perzskej kultúry v exotickom a tajuplnom Iráne), predstavujú Slovensko z rôznych stánok (Slovensko ako ho nepoznáme), ktoré sa zaoberajú problémami ochrany životného prostredia (Čo sa deje s našou planétou), postavením Európy vo svete (Európa a svet). To, samozrejme, nie je všetko. Účastníkov projektu čaká množstvo ďalších zaujímavostí zo života na našej planéte.

pic
Foto: archiv seeds

Témy prezentujeme zábavnou, interaktívnou formou, v súvislostiach, navzájom sa prelínajú. Vždy ich prispôsobujeme veku a úrovni žiakov a študentov. Najaktívnejších diskutérov vyhodnotíme a odmeníme drobnými darčekmi. Vyučujúci majú dokonca možnosť navrhnúť ďalšie témy, ktoré na požiadanie zaradíme do ponuky. „Ďakujeme, páčil sa nám spôsob výkladu, krásne fotografie, bolo to zaujímavé, konečne niečo iné, robíte to dobre, tešíme sa na ďalšie témy...“, - takto sa s nami lúčia účastníci po skončení prezentácií. Ich reakcie nám dodávajú istotu, že naša snaha padá na úrodnú pôdu. Ak máte záujem zapojiť sa so svojimi žiakmi, študentmi do projektu, napíšte na [email protected]; Viac o činnosti neziskovej organizácie SEEDS sa dozviete na webovej stránke alebo na Facebooku.                                                                       

Tím SEEDS n.o.

pic
Foto: archiv seeds

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]