Autor textu: TASR
08.03.2021

Rezort školstva predložil vzor formulára na test proporcionality

Účinnosť vyhlášky sa navrhuje od 1. mája.

Na archívnej snímke tabuľa označujúca budovu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. FOTO TASR - Michal Svítok

Bratislava 8. marca (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) návrh vyhlášky, ktorou sa ustanovuje vzor formulára na vykonanie testu proporcionality v oblasti regulácie povolaní.  
      
Cieľom návrhu vyhlášky je vydanie formulára, ktorým sa podrobne zdôvodní potreba zavedenia novej regulácie povolania, alebo zmena už existujúcej regulácie povolania. "Potrebu prijatia navrhovanej regulácie povolania zdôvodní subjekt, ktorý navrhuje reguláciu povolania, vyplnením formulára na vykonanie testu proporcionality v oblasti regulácie povolaní," uvádza sa v predloženom materiáli. V teste proporcionality v oblasti regulácie povolaní sa uvedú dôvody, ktoré vedú k prijatiu novej regulácie povolania alebo k zmene už existujúcej, a vyhodnotí sa proporcionalita navrhovanej úpravy vo vzťahu k prístupu k príslušnému regulovanému povolaniu.
      
Vo formulári sa uvádza najmä informácia o tom, či sa regulácia povolania zavádza navrhovanou úpravou, označenie verejného záujmu, ktorého ochrana sa sleduje, informácia o kvalifikačných predpokladoch na výkon regulovaného povolania, o vyžadovaní odbornej praxe, o povinnosti registrácie, alebo o povinnosti členstva v profesijnej organizácii. Ďalej aj to, či sa pri novej regulácii povolania alebo pri zmene tej existujúcej uvažovalo o možnosti získania odbornej kvalifikácie alternatívnymi spôsobmi, alebo či sa na výkon regulovaného povolania vyžaduje ďalšie profesijné vzdelávanie.
      
Účinnosť vyhlášky sa navrhuje od 1. mája.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]