Autor textu: TASR
11.03.2021

Členovia mládežníckych parlamentov tvrdia, že chcú meniť veci k lepšiemu

Na Slovensku je založených niekoľko desiatok mládežníckych parlamentov, mnohé však existujú iba formálne.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Bratislava 11. marca (TASR) - Členovia mládežníckych parlamentov tvrdia, že im záleží na ich mestách a chcú meniť veci k lepšiemu. Zhodli sa na tom počas on-line stretnutia členov mládežníckych parlamentov z celého Slovenska. Informuje o tom IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže, ktorá stretnutie organizovala v spolupráci s Petržalským mládežníckym parlamentom.
      
Účastníci diskutovali o tom, ako najlepšie zapojiť mladých ľudí do dobrovoľníctva, rozhodovania vo svojom meste, ale venovali sa aj otázke potrebnej podpory mládežníckych parlamentov zo strany samosprávy či štátu.
      
Na Slovensku je založených niekoľko desiatok mládežníckych parlamentov, mnohé však existujú iba formálne. "Najdôležitejšie je, aby začali mládežnícke parlamenty intenzívnejšie komunikovať navzájom a aj so samosprávou. Potrebujeme ukázať, že mladí ľudia majú energiu, chuť a dokážu zlepšovať veci okolo seba. Mládežnícke parlamenty by nemali byť vnímané len ako servisné organizácie pri organizovaní podujatí. Mali by byť plnohodnotne zapájané do tvorby mládežníckej politiky v mestách a obciach," spresnil regionálny koordinátor IUVENTY - Slovenského inštitútu mládeže Milan Polešenský.
      
Cieľom stretnutia bolo zoznámenie sa, prepojenie, vzájomné zdieľanie a inšpirácia angažovaných mladých ľudí. "Stretnutie nebolo prínosné len pre novovzniknuté parlamenty, ale aj pre nás, skúsenejších. Som rád, že môžeme byť inšpiráciou pre ďalšie mládežnícke parlamenty a verím, že do budúcna pomôžeme kolegom z iných miest nadviazať aj medzinárodné partnerstvá," domnieva sa podpredseda Mladý Bardejov Marek Michalov.
      
Časť stretnutia bola venovaná diskusii o tom, akú podporu by mládežnícke parlamenty potrebovali od štátu a samosprávy, aby mohli pomáhať pri rozvoji svojej obce alebo mesta. "Je veľa vecí, ktoré by nám pomohli, v prvom rade by sme však potrebovali, aby v nás dospelí ľudia verili, počúvali nás a otvorili nám brány," uzavrela Sabina Dúbravová z Petržalského mládežníckeho parlamentu.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]