Autor textu: TASR
16.03.2021

Budúci zubní lekári nemôžu absolvovať záverečnú prax

Neudeleniu výnimky študenti nerozumejú.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP 

Bratislava 16. marca (TASR) - Študenti odboru zubného lekárstva nemôžu absolvovať záverečnú prax, napísali preto na ministerstvo zdravotníctva. Študentom posledného ročníka na Univerzite Komenského v Bratislave sa nepozdáva, že im neudelili výnimky zo zákazu vychádzania na praktické vyučovanie, ako to bolo v prípade medikov. Podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR dôvodom neudelenia výnimky bola závažná epidemiologická situácia.

„Chápeme vážnosť epidemiologickej situácie. Veľká časť ročníka chodí pomáhať s testovaním na mobilné odberné miesta (MOM). Väčšina ročníka je zaočkovaná už druhou dávkou vakcíny, keďže sa mala začať naša praktická výučba, očkovanie nám bolo odporučené a boli sme zaradení do kritickej infraštruktúry práve pre začatie praktickej výučby," uviedli v stanovisku študenti. Neudeleniu výnimky nerozumejú.

Výnimka zo zákazu vychádzania platí len pre študentov štvrtého, piateho a šiesteho ročníka odboru všeobecné lekárstvo a ostatných zdravotníckych a nezdravotníckych odborov ako ošetrovateľstvo, pôrodná asistencia a urgentná zdravotná starostlivosť. Neudelenie výnimky spôsobilo zubným ambulanciám, kde s praxou absolventov počítali, problémy. „Do fungovania našej kliniky to výrazne zasiahlo, pretože v čase, keď je nedostatok lekárov, sme rátali s pomocou praxujúcich študentov," potvrdil Daniel Kodaj zo zubnej kliniky v Bratislave.

Výpadok podľa jeho slov hrozí aj v ďalších mesiacoch, pretože termín ich záverečnej štátnej skúšky sa posunul o niekoľko týždňov a nie je vylúčené, že štúdium neukončia ani do leta. „V situácii, keď je nesmierne ťažké nahradiť chýbajúcich lekárov, to bude vážny výpadok," dodal Kodaj.

Dôvodom, prečo končiaci študenti zubného lekárstva, rovnako ako študenti iných fakúlt vysokých škôl a študijných odborov zdravotníckeho zamerania, ako napríklad farmácia, fyzioterapia či rádiologická technika, neboli zaradení do výnimky zo zákazu vychádzania, je podľa ministerstva zdravotníctva závažná epidemiologická situácia. "Rozhodnutie bolo prijaté po dôkladnej analýze - v tom čase aktuálnej epidemiologickej situácie. Musíme sa pozerať zodpovedne na ochranu zdravia a životov ľudí," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Potvrdila, že téma obnovenia prezenčnej praktickej výučby na vysokých školách zdravotníckeho zamerania sa naďalej intenzívne rieši. Rezort si podľa nej uvedomuje dôležitosť praktickej výučby budúcich stomatológov. "V prvom rade sa však pri rozhodovaniach pozeráme na rozmer ochrany zdravia a životov ľudí," zdôraznila Eliášová.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]