Autor textu: TASR
17.03.2021

Bratislavský kraj pomáha pri výbere strednej školy, prináša interaktívny kvíz

Cieľom kvízu je uľahčiť žiakom výber strednej školy, ale aj pomôcť zistiť viac o sebe, svojich záľubách a schopnostiach.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Bratislava 17. marca (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce pomôcť žiakom základných škôl aj tento rok pri výbere strednej školy, prináša preto opäť interaktívny online kvíz. Pozostáva zo 16 otázok s predvolenými odpoveďami, ich výsledkom je odporúčanie vhodnej strednej školy alebo študijného odboru. Prihlášky na stredné školy sa podávajú do 8. apríla. Kraj o tom informuje na svojej webovej stránke.
      
Cieľom kvízu je uľahčiť žiakom výber strednej školy, ale aj pomôcť zistiť viac o sebe, svojich záľubách a schopnostiach. "Výber strednej školy je jedným z najdôležitejších rozhodnutí v živote mladého človeka. Aj preto som rád, že budeme pri tom. Verím, že vyplnenie kvízových otázok ich nielen navedie tým správnym smerom, ale aj pobaví či odhalí dosiaľ nepoznané," poznamenal predseda BSK Juraj Droba.
      
Bratislavský kraj pripomína, že ponuku študijných odborov pripravuje každoročne nielen so zamestnávateľmi, ale aj s odborníkmi na zamestnanosť. Sleduje, o aké povolania bude o pár rokov záujem či to, čo budú od študentov vyžadovať zamestnávatelia. Podľa ich požiadaviek a výhľadov následne upravuje odbornú prípravu na stredných školách.
      
Niektoré z krajských škôl alebo odborov sú pritom jediné na Slovensku. Od septembra kraj takto otvára 12 nových odborov, napríklad na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej (SPŠE) Karola Adlera, Strednej odbornej škole (SOŠ) chemickej vo Vlčom hrdle či Strednej priemyselnej škole (SPŠ) strojníckej na Fajnorovom nábreží. Na SPŠE na Hálovej ulici má pribudnúť odbor multimédiá. Kraj svojim študentom zároveň počas klasickej prezenčnej výučby ponúka viacero benefitov.
      
Prihlášky na stredné školy sa podávajú do 8. apríla. Prijímacie skúšky sa budú konať v termíne od 3. do 14. mája s ohľadom na to, či ide o odbory s alebo bez talentovej skúšky. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke kraja. Žiakom a rodičom, prípadne výchovným poradcom je zároveň k dispozícii aj stránka www.strednapremna.sk, na ktorej je dostupný aj interaktívny kvíz či brožúrka Končíš základku? Vyber si strednú podľa seba!.
      
BSK je zriaďovateľom 54 stredných škôl.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]