Autor textu: TASR
17.03.2021

Akademická obec Trnavskej univerzity žiada výmenu vedenia ministerstva školstva

Vyjadrenia ministerstva o kvalite VŠ a navrhované legislatívne rámce vznikli podľa AS TU bez objektívnych analýz.

Na archívnej snímke budova Trnavskej univerzity v Trnave. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Trnava 17. marca (TASR) - Akademický  senát (AS) a vedenie Trnavskej univerzity (TU) v Trnave požadujú výmenu vo vedení Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Stanovisko k tomu prijali akademici na svojom stredajšom rokovaní. TASR o tom informoval podpredseda AS Juraj Hladký. TU je pre nespokojnosť s krokmi ministerstva, súvisiacimi s novelou vysokoškolského zákona, od konca februára v štrajkovej pohotovosti.
      
AS a vedenie TU s pobúrením sledujú, ako sa uvádza vo vyhlásení, kroky ministra školstva Branislava Gröhlinga a štátneho tajomníka Ľudovíta Paulisa v súvislosti s tvorbou Plánu obnovy a odolnosti (POaO) SR a novely zákona o vysokých školách (VŠ). "Obidva dokumenty vznikali bez toho, aby vysoké školy mali možnosť vyjadrovať sa k ich obsahu, redukujú podstatu univerzitného vzdelávania na obsluhu pracovného trhu," konštatovali. Tým sa aj zákon podľa nich ukazuje predovšetkým ako vykonávací nástroj na realizáciu POaO. "Hoci ministerstvo prisľúbilo predložiť vysokoškolským reprezentáciám návrh na spoločnú diskusiu, ukázalo sa, že predstavilo len zdôvodnenie jestvujúceho návrhu novely, ktorý reprezentácie vysokých škôl už predtým rázne odmietli. Dlhodobo a účelovo pestovaný názor o nekvalitnom slovenskom vysokom školstve je naratív, ktorý sa pretláča naprieč spoločnosťou už niekoľko rokov. Bez ohľadu na objektívne problémy školstva, za ktoré v neposlednom rade zodpovedá rezort ministerstva školstva s jeho vysokou fluktuáciou nekoncepčne pôsobiacich ministrov, sme v posledných dňoch svedkami opätovného politického 'preorávania' toho, ako školy riadiť a financovať," konštatuje AS vo vyhlásení.
      
Vyjadrenia ministerstva o kvalite VŠ a navrhované legislatívne rámce vznikli podľa AS TU bez objektívnych analýz, sú založené na absolútnom voluntarizme, na očierňovaní slovenského vysokého školstva a na zavádzaní odbornej i širokej verejnosti. "Takisto sa ukazuje, že záujem riešiť problémy VŠ a pripraviť užitočnú novelu zákona o VŠ sú len mediálnymi pózami ministra školstva a štátneho tajomníka," uvádza vyhlásenie.
      
Keďže z doterajších krokov vedenia rezortu vyplýva, že nemá vážny záujem o zmysluplnú, otvorenú, no najmä odbornú diskusiu o perspektívach vysokého školstva na Slovensku, je podľa stanoviska TU na čase uvažovať o výmene vedenia ministerstva školstva za také, ktoré bude ochotné a odborne zdatné pripraviť novelu, reálne vedúcu k zvýšeniu kvality vysokoškolského prostredia na Slovensku a nie k jeho rozvratu.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]