Autor textu: Peter Bercik
19.03.2021

Študent z košickej filmovej školy získal cenu poroty za fotografie v súťaži MEDart

Umelecké fotky sú jedinečné, máš veľkú perspektívu, zhodnotila porota diela Adama Bielika. 

Autoportét noc (z cyklu). Foto: Adam Bielik

Ružomberok, Košice 19.03.2021 (Skolske.sk)

V súťaži začínajúcich či budúcich novinárov MEDart Katolíckej univerzity v Ružomberku si cenu poroty v kategórii Fotografia odniesol študent Adam Bielik zo Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej v Košiciach. 

Do súťaže poslal sériu umeleckých a spravodajských fotografií.

„Na fotkách som pracoval od jari od začiatku pandémie koronavírusu a vtedy som ešte netušil, že ich  do súťaže prihlásim. Novinárske fotky som robil počas prvého zákazu chodenia z okresu do okresu vlani na Veľkú noc,“ hovorí A. Bielik.
 
Pedagogička ateliéru fotografie Tatiana Takáčová svojho študenta pochválila najmä za jeho koncepčnosť.
 
„Vidíme to na jeho autoportrétoch so silným vnútorným či psychologickým nábojom. Takisto ale dbá aj na formálnu stránku jeho sérií, čo právom ocenili aj na súťaži.“
 
Porota hodnotila spolu 199 článkov, fotografií, videí a rozhlasových nahrávok, ktoré poslalo 90 študentov z celého Slovenska.

Účastníkmi poroty boli známe mená z televízie a printu - moderátori a redaktori Štefan Chrappa a Miroslav Frindt z RTVS, fotograf Branislav Račko z denníka Nový čas a redaktor denníka Postoj Imrich Gazda.

Pred slávnostným vyhodnotením sa novinári a členovia Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty virtuálne stretli so stredoškolákmi, podelili sa s nimi o svoje skúsenosti z praxe a poskytli im aj spätnú väzbu k ich tvorbe.

„Novinárske fotky sú veľmi kvalitné,  umelecké zase jedinečné. Určite máš do budúcnosti veľkú perspektívu,“ zhodnotili práce A. Bielika.
 
„Som rád, že sa im moje diela páčili. Umelecké autoportréty, kde sedím v kresle, boli časovo náročné, keďže som si to musel pripraviť všetko sám a ešte som aj fotil sám seba. Pracoval som v lese blízko cesty. Pri večernom fotení sa pri mne zastavili nejakí ľudia v aute a pýtali sa ma, či podávam aj kávičku, keďže videli kreslo, zrkadlo a svietiacu lampu,“ spomína Adam, ako pobavil okoloidúcich. 
 
„Oceňujem hlavne náročnú prípravu aranžovanej fotografie (kombinácia lesa, kresla, zrkadla) a efektnú a pritom citlivo zvládnutú postprodukciu,“ pochválil svojho žiaka pedagóg košickej filmovej školy Erik Sikora.
 
Stredoškolská súťaž MEDart v sebe komplexne spája štyri okruhy mediálnej tvorby a dáva možnosť jednotlivcom aj kreatívnym tímom. Víťazi okrem zaujímavej skúsenosti získali vecné ceny a tiež prístup k platenému online novinárskemu obsahu.
 
„Teší nás, že záujem o súťaž MEDart narastá, čo sa prejavilo aj v počte registrovaných účastníkov aj v počte zaslaných súťažných príspevkov. Mrzí nás však, že vzhľadom na pandemickú situáciu nemohol aktuálny ročník súťaže prebehnúť prezenčne. Keďže nás pandémia učí viac fungovať online, verím, že workshopy vedené skúsenými odborníkmi súťažiacich oslovili a obohatili aj vo virtuálnom prostredí,“ zhodnotil tretí ročník vedúci katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku Pavel Izrael na stránke súťaže medart.ku.sk.

​​​​​​​

pic
Autoprtrét deň (z cyklu). Foto: Adam Bielik
pic
Foto: Adam Bielik
pic
Foto: Adam Bielik
pic
Foto: Adam Bielik
pic
Foto: Adam Bielik
pic
Foto: Adam Bielik

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]