Autor textu: TASR
23.03.2021

Múzeum špeciálneho školstva rozšírilo zbierku v digitálnej knižnici

Digitalizácia múzejného knižničného fondu je rozdelená do niekoľkých etáp. 

Ilustračná snímka, OTO TASR - Erika Ďurčová

Levoča 23. marca (TASR) - Múzeum špeciálneho školstva v Levoči rozšírilo zbierku svojich fondov v digitálnej knižnici. Z celkového počtu skoro štyritisíc knižných titulov múzea ich súčasná digitálna knižnica obsahuje 1032. TASR o tom informovala vedúca múzea Štefánia Petreková s tým, že počas pandémie zvýšili virtuálnu zbierku o viac ako 700 titulov.

Múzeum podľa Petrekovej využilo čas, ktorý dáva pandémia a zrýchlilo proces digitalizácie múzejného, špeciálno-pedagogického knižničného fondu. Cieľom je nielen ochrana vzácnych historických kníh, ale najmä ich sprístupnenie širokej verejnosti. Zároveň sa tak posilňuje poskytovanie online digitálnych knižničných služieb múzea. 

Digitalizácia múzejného knižničného fondu je rozdelená do niekoľkých etáp. Ako ozrejmila vedúca múzea, v prvej digitalizujú odbornú literatúru, beletriu či učebnice. Druhá etapa sprístupni periodiká, noviny, ale napríklad aj kalendáre. „Tretiu fázu považujeme za najrozsiahlejšiu a zároveň najnáročnejšiu. Digitalizovať sa budú listinné dokumentačné materiály. Pôjde o korešpondenciu, pozvánky, zápisky, štatistiky a podobné materiály týkajúce sa špeciálnych škôl, výchovno-vzdelávacieho systému v špeciálnych školách vrátane osobností učiteľov a významných žiakov,“ priblížila.

Záujemcovia môžu navštíviť vytvorenú digitálnu knižnicu priamo na webovej stránke múzea. Služba je bezplatná a využiť ju môže ktokoľvek. Kľúčom k prehliadaniu zdigitalizovaných knižných titulov je podľa slov Petrekovej registrácia prostredníctvom vlastnej e-mailovej adresy. Na tú je záujemcovi zaslaný vygenerovaný prihlasovací odkaz s platnosťou 24 hodín.




Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]