Autor textu: TASR
26.03.2021

Festival Akademická Nitra sa presunie do virtuálneho prostredia

Termín 42. ročníka prehliadky speváckeho, tanečného i muzikantského umenia vysokoškolákov zo Slovenska i zahraničia je naplánovaný na júl.

Akademická Nitra, foto z archívu. FOTO TASR - Henrich Mišovič

Nitra 26. marca (TASR) – Napriek nepriaznivej pandemickej situácii pokračujú na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre prípravy na Akademickú Nitru 2021. „Pandémia nám už minulý rok prekazila plány a prípravy, takže vlani nastala v dlhoročnej tradícii odmlka a Medzinárodný festival neprofesionálnych akademických folklórnych súborov sa nekonal. V tomto roku sa členovia výboru festivalu stretávajú online,“ informovala Jana Černáková z UKF.

Termín 42. ročníka prehliadky speváckeho, tanečného i muzikantského umenia vysokoškolákov – folkloristov zo Slovenska i zahraničia je naplánovaný na júl.

Vývoj koronakrízy ovplyvní konanie festivalu aj v tomto roku. „Keďže nikto nevie na niekoľko mesiacov dopredu presne predvídať, ako sa bude chorobnosť vyvíjať a aké prísne opatrenia budú v júli 2021 v platnosti, výbor Akademickej Nitry pracuje s online verziou organizácie festivalu,“ potvrdila Černáková. Pre pandémiu akademické folklórne súbory nepracujú už vyše roka, vlani v nich svoje pôsobenie zavŕšili končiace ročníky študentov a v apríli tohto roka zo súborov odchádza ďalšia generácia absolventov. „Aj keď s novými posilami z radov mladších študentov, ale bez skúsených folkloristov, na ktorých stál súčasný repertoár súborov, a bez vyše ročnej prípravy nie sú súbory schopné pripraviť nové kvalitné súťažné programy,“ skonštatovala Černáková.

Pri virtuálnej podobe festivalu preto prihlásené vysokoškolské folklórne súbory zo Slovenska i zahraničia budú posielať festivalovému výboru nahrávky svojich súťažných vystúpení, nie starších ako päť rokov. Hodnotenie porotcov aj odovzdávanie cien sa uskutoční online.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]