Autor textu: Mgr. Katarína Fiterová a Mgr. Nikola Macková
28.03.2021

Deň vody v Trebišove

ZŠ Pribinova v Trebišove oslávila Svetový deň vody prednáškou v projekte Vedieť viac, ktorý realizuje n. o. SEEDS pod záštitou MŠ SR, vďaka podpore z Európskej únie v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 28.03.2021 (Skolske.sk)

Každoročne 22.marec patrí vode, najvzácnejšej tekutine, bez ktorej by nebol život na Zemi. Len málokedy si uvedomujeme jej hodnotu, pritom je pitná voda veľký zázrak. Mnoho ľudí nemá prístup k pitnej a kvalitnej vode.  V tejto ťažkej situácii kedy prežívame pandémiu covid -19 si uvedomujeme jej hodnotu, kedy je čistota a hygiena rúk na prvom mieste. V mnohých krajinách si práve znečistená voda a nedostatočná hygiena berie daň v podobe chorôb či úmrtí a práve i táto pandemická situácia si vyžaduje dostatočnú hygienu a čistú vodu. Každý rok sa k tomuto dňu viaže aj myšlienka, pre tento rok je to „Vážme si vodu“. Aj naši žiaci si pripomenuli dôležitosť vody.

Vďaka neziskovej organizácii SEEDS sa zúčastnili na online interaktívnej prezentácii, ktorú viedla enviromentalistka Katarína Hazuchová. Prezentácia však obsahovala aj niekoľko úloh - žiaci si pred prezentáciou mali pozrieť video o vode z Českej akadémie vied a mali aj sledovať koľko litrov vody denne minú. Žiaci túto úlohu splnili, napr. Claudio, žiak 7.A triedy, zistil, že denne spotrebuje 33l a 200ml vody. Prezentácia bola veľmi obohacujúca, žiaci si nielen upevnili vedomosti, ktoré ovládajú, ale naučili sa aj niečo nové. Uvedomili si aj dôležitosť vody, nakoľko nie pre každého je rovnako dostupná, zistili aké zdroje sladkej vody máme, porozprávali sa vodstve na Slovensku, ale zároveň im pani enviromentalistka vysvetlila, čo sa deje s vodou, ktorá putuje preč z našich domácností a ako znečistená voda vplýva aj na prírodu okolo nás. 

Nebol to však len monológ enviromentalistky Katky, ale žiaci počas toho dostávali aj otázky, na ktoré odpovedali či už ústne, alebo písomnou formou pomocou chatu. Žiaci boli veľmi aktívni, za čo ich všetci chválime. Dostali aj otázku ako šetriť vodu - mnohí odpovedali: „keď si umývam zuby, vodu vypnem, keď si dávam zubnú pastu“, „sprchujem sa a šetrím vodou“, „v domácnosti používame ekologické prostriedky“, „recyklujeme“, „nehádžeme odpadky na zem“ a mnoho ďalších odpovedí. V závere prezentácie boli vybraní najaktívnejší žiaci, ktorí budú neziskovou organizáciou SEEDS odmenení. Neziskovej organizácii SEEDS veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa aj na ďalšie témy a interaktívne prezentácie.súvisiaci článok :   https://skolske.sk/clanok/56066/vediet-viac

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]